2 Ekim 2015 Cuma

Ekim'de neler yapmalı?

Ekim bizim buralarda sonbaharın yeni yeni hissedildiği ay. Geçen hafta denize girdik yav:) İlk defa bu hafta sabah üzerime bir hırka aldım. Ekim tam da artık “sonbahar geldi” dediğimiz ay…

Düzen kışa kayınca, ister istemez yapılacaklar listesi de kabarıyor. Özellikle yazdan erteleneneler. Ekim’de ne yapmalı diye liste çıkarırken bir de baktım, ucu bucağı görünmüyor. Önce haftalara böldüm sonra da lokma lokma günlere, bitecek gibi değil!


Gardırop önce. Yok annem, Çorbacı’nın lookbook şeysi filan değil. Benim bir şey satın almaya niyetim yok bu sonbahar, çok şükür ihtiyacım yok. Mesele Arca’nın okul kıyafetleri. Hepsini yazlık aldık, yarın sıcaklık mevsim normallerinin altına inse, çocuğun totosu donacak. İlker eksikleri aldı, son kontroller yapıldı, pantolon için paça boyu ayarlandı. Tadilata gidecek. Göbekten yana iki beden fazla, boy standart olunca böyle oluyor. Tadilat deyince benim de ta yazdan kalma bir torba tadilat bir torba da kuru temizleme var, haftaya bu işi bitirmemiz lazım! Bir de pijama. Malum cüce geçen haftaya kadar don atletle uyuyordu, baktım donmuş gece, derhal uzun pijamalar çıktı.

Battaniyeleri de çıkarıp bir güzel temizlemek lazım. Battaniye altı film geceleri, okumalar filan planlıyorsak bir el atmak şart…

Ekim hafta sonu programlarından yana çok hareketli başladı. Bir ilkokul klasiği olarak doğum günü partileri, okulda yapılamıyor, dışarıdakilere iştirak etmemiz gerekiyor, programlar fulleniyor. Bir de yeni yeni kurslar çıktı, basketbola mı gitsinmiş küçük bey, yoksa legoya mı, ikisini de istermiş. Bundan sonra Arca’nın kurslarından bildireceğim a dostlar! Çocuğunu kurstan kursa götüren güruhun bayrak sallanayanı olacağım. Arca’nın gözünün içine bakıyorum, istemese, hiç oralı olmayacağım.

Bir de okulda tanışma partisi niyetiyle Brunch var Pazar günü. Bak Ekim’de yapılacaklar daha ilk haftadan boyumuzu aştı. Düşün bir de Brunch için biz ikramlık hazırlayacağız, kermes gibi. Peki. Chocolate Chip Cookie’m var benim, ondan yapacağım dedim, hiç fikir bile sormadım sınıf annesine. Börek desen köşedeki börekçiden alıp gelebilirim, elimden fazlası gelmiyor maalesef. Cookie iyidir, candır.

Her hafta sonu programı böyle kastırmıyor, bak mesela cumartesi Alsancak Müzik Kursu ile Tea&pot ortak bir atölye çalışması yapıyorlar. Çay atölyesi ve aynı sırada miniklere Orff dersi. Ben gidiyorum vallahi. O çaylara bayılıyorum ve Ekim çay ritüellerine başlamak için nefis bir ay. Madem içiyoruz, mis gibi şifa, bari işi adam akıllı öğrenelim. Bir de çocuğunuz için Orff derslerine katılsın ama önce bir deneseydik, diyorsanız, bir taşla iki kuş.

Biz listeye devam edelim.

Kahvaltı menüleri! Her sabah 06:30’da kalkıyorum, çayı demliyorum, sonra evin iki oğlanına ne kahvaltı yapacağım diye düşünüyorum. NA ile Arca her sabah için kahvaltı menüsü hazırlarlardı. Geçen bu geldi aklıma. Şimdi bir menü hazırlayıp kahvaltı hazır olunca dürteceğim bunları.

Mantar Pano almalı, çalışma odasına koymalı. Bu menüleri, Arca’nın sergilemek istediği resimlerini, okulun yemek listesini, okuldan gelen notları hep bu panoya asmalı.

Sonbahar yağmurlarıyla mis gibi mantarlar çıkar, pazara gidip bol bol mantar almalı. Geçen yıl çok severek yedik.

Ev kutlamaları yemeklerine başlamak istiyoruz. Önce annemlerle ablamlar gelecek, çok önceden kararlaştırmıştık. İlker’in tuttuğu kocaman balığı pişireceğiz. Güzel olacak… Sonra arkadaşlarımız, dostlarımız… Madem hafta sonları İzmir’deyiz, o halde kalabalık sofralarla, uzun geceleri uzun sohbetlerle geçirelim.

Bisikleti de artık İzmir’e getirsek iyi olacak. Şimdiden Arca cücesinin okula kurslara gideceği belli olduğuna göre ben de onu beklerken bisikletle tur atarım.

Arca’yı yeniden açılan Teleferik’e götürmek istiyoruz. Biz eskiden çok sık giderdik, çok severdik, sonra bir tadilata girdi, bitesiye biz yaşlandık yav! En son Arca’yı İstanbul’a götürdüğümüzde Maçka Teleferiği bakımda olduğu için çok üzülmüştük, tramvayla teselli etmiştik. Teleferik İzmir’e kısmetmiş.

İşyerine eski mikrodalga fırını getirmek var planlarımın arasında. Bütçe vermediler. Ama elimize verdikleri ticketlar da adam akıllı yemek yemek için yetmiyor, üşenmiyorum evden getiriyorum. Fırını ofise koyacağım, çorbamı bile ısıtacağım.

Ekim’de daha çok okumalı. Goodreads.com’da bir yıllık hedefim var. 50 demişim, 38’ini okumuşum. Aslında 39 olmalıydı, Don Quijote iki ciltti. Aman canım rakamların aramızda lafı mı olur, yaklaşsam yeter.  Ekim’de yapılacaklar listesi için bir bütün akşamımı kitaplığın önünde geçirdim. Kasım ayı kitap kulübü kitabımız Alice Munro’dan “Nefret, arkadaşlık, flört, aşk, evlilik”. Firar’ı okuyup beğenmiştim, kulüp için farklı bir kitabının seçilmesine çok sevindim. Ebeveyn kitaplarını derlediğim yazıda tavsiyesine çok güvendiğim arkadaşlarım “Anne, Baba ve Çocuk Arasında” demişlerdi, hemen sipariş etmiştim, bunu okumak istiyorum bu ay. Ne zamandır okumak için sırasını bekleyen bir Leylak Dalı & Lale’nin Bahçesi (ya biri ya da ikisi birden) tavsiyesi “Saçında Gün ışığı” hemen ekimin ilk günü okunmaya başlandı. İlk seksen sayfada çok sevdim kitabı. Önemli bir dönemi anlatıyor. Bir de Tezer Özlü okumak istiyorum. Ara ara okuyorum Tezer’i, az yazmış yazık ki, tüketmek istemiyorum.

Öyle işte… Ekim yoğun ama keyifli olacak gibi görünüyor şimdiden. Huzur getirsin, sağlık getirsin, şükredecek güzellikler ve neşe getirsin…

16 yorum:

GeCe dedi ki...

Yazıyı tam okuyamadım sonra yine okuyacağım ama listenizde yoksa bir de kestane toplama etkinliği ekleyin, ormanlarda vardır mutlaka, varsa bir de elma bahçesine gidin

Gulcin dedi ki...

Ay yeliz gelip boyle sen bunlari izlerken ben seni izlesem. Arada beni yaninda gotursen. ben de sizin eve yerlessem. iste oyle bir his verdi bu yazi bana. BU kis guzel olacak bak gorursun uzaklarda beraber cok eglenecegiz.
Bayildim bu planlara bayildim.

Unknown dedi ki...

Saçında Gün Işığına başlayıp ilerleyememiştim ama kesin bu benden kaynaklanıyor çünkü Nurşen Abla çok ısrar etmişti, çok merak ediyorum "saçında günışığı" kitabını..
Ekim planları çok güzel.. Arca kurstayken bisiklete binmeni de kıskanmadım yooo :))

okuyanguzel dedi ki...

Kendimi hiç iyi hissetmediğim bugünlerde bu yazı bana çok iyi geldi. Kendimi çok iyi hissetim. Bugünlerde plan bile yapmak istemediğimden ben de biraz kıpırtı oluşturdu.

Teşekkürler iyi ki varsın !

Adsız dedi ki...

Sizin bu planlamaları görünce ben de gaza geliyorum, hemen plan üstüne plan. Tabii sizin gibi çok düzenli ve uygulayabilir değilim, olsun bir ikisini bile yapsam yeter bana.Özellikle menü kısmını hem kahvaltı hem akşam yemeği olarak yapmak hep istediğim bir şey. Özellikle sabahları menü şart oldu artık. Örnek menü paylaşsanız ne güzel olur. Hatta altına bizler de aklımıza gelenleri yazarız. Damak tatları kime uyarsa kendi menüsüne alır herkes.
Kitapları listeme aldım tabii. Dört gözle sizin yorumları bekliyorum.
Bu arada planlarda bir tek kefiri göremedim :) Yoksa daha mı önce başladınız, ya da İzmir için daha vakit gelmedi mi acaba ? :):)
Sevgiler,
Petek

Leydi'nin Günlüğü dedi ki...

:) İnşallah güzel bir ay olucak hepimiz için ...
Sevgilerimi sunuyorum.

yeliz dedi ki...

İstanbulda kestane çok olurdu ama galiba bizim bu yörede yok. Çünkü hayatımda ilk kestane ağacını ve yere düşen meyvelerini istanbula okumaya gittiğimde yıldız parkında görmüştüm:)) elma olmasa da mandalina bahçesi var. Kasım için düşünmüştüm. çok teşekkürler.

yeliz dedi ki...

evet evet şahane olur. senin şimdi oralarda ne sonbahar manzaraları olur:)

yeliz dedi ki...

yok yok güzel kitap, benim ilgimi çekti. bi şans daha bence:) inşallah yapabilirim, bisikletle sonbahar ayrı keyifli olur

yeliz dedi ki...

bana da iyi geldi ahucum hele yorumlar çok iyi hissettirdi iyi ki sizler de varsınız:)

yeliz dedi ki...

vallahi süper fikir:) pişirmekten çok ne pişireceğimi düşünmekten yoruluyorum:) şahane olur. Önümüzdeki hafta itibariyle başlıyorum:) kefire henüz başlamadık daha doğrusu ben deepfreezedekileri öldürünce buzluktaki bir mayayı buldum ve yaşatmaya çalışıyorum. düzeltebilirsem başlayacağım.

yeliz dedi ki...

inşallah sevgiler:)

Gozde dedi ki...

Ay bayılıyorum senin şu plan programına. Mantar panoyu iyi dedin. Bizim evde de faturalar, nilin ders programı, yemek menüsü, okuldan yapılan duyurular vs hep ortalıkta geziyor. Hemen alıp çıkış kapısının yanına asıyorum.
Geçen sene sayende ne çok istiridye mantar yemiştik. 1 sene geçmiş bile. Chocolate chip coocies göndermiştin bana da☺️. Enerjin daim olsun. Sevgiler😘

Ada'lı Günler dedi ki...

Çok özendim listenize. Bende yapayım bir Ekim listesi. Tezer Özlü'yü çok seviyorum. Anne baba ve çocuk arasında listemde alayım en kısa zamanda. Sevgiler Çanakkale'den. Özlem

laleninbahcesi dedi ki...

İkimizin de tavsiyesidir.İkimiz de bayılmıştık çünkü :) Ekim ayı listene özendim bi, ben de etamin işlemek, bi ton film izlemek, geçen sene başladığım battaniyeyi bitirmek, yepyeni kitap listeleri yapmak, yeni mekanlar keşfetmek istiyorum.İşim çok anlayacağın benim de. :)

Naz dedi ki...

Tahmin ettiğimden uzun bir liste olmuş. O çay atölyesini çok merak ettim. Teleferiğe ben de binmek istiyorum İzmir'e dönünce. Bakalım bu Ekim için kaç kitap bitirebileceğiz :)