2 Eylül 2015 Çarşamba

Mutfak tasarlarken nelere dikkat edilmeli?

Büyük bir mutfağımız vardı (evin planı aynı olduğu için hala var), inkâr eden taş olur. Amma ve lakin müteahhit fazla tezgah koymamış, dolap desen pek kullanışlı değil, eh biz de kiracıyız diye orasını burasını kurcalamadık tabii. Uzun lafın kısası koskoca mutfağı yıllardır piç etmişiz! Yazık lan, ağlar o mutfak! Hayır, bir de karı koca mutfaktan müthiş keyif alan tipleriz, nasıl bu kadar oluruna bırakmışız hayret.

Her şey için geçerli olmasa da mutfağın büyüklüğünün değil işlevinin önemli olduğunu, yeni mutfağı tasarlarken İlker’le yaptığımız planlar sırasında fark ettim.

Kocam diye demiyorum, mutfak tasarımında bir dünya markası olmaya aday. Oturdu, dolapları tek tek çizdi. Tamam, benden de öneriler aldı, ne istediğimi sordu ama tasarım kendisine ait, hakkını yemeyelim. 

Mutfak önemli arkadaş! Yeri geliyor günün büyük kısmı mutfakta geçiyor. O yüzden ister büyük olsun ister küçük, mutfak dediğin kullanışlı olacak, yormayacak, biraz da keyifli bir yer olacak.

Ecnebiler de benim gibi düşünmüş olacak bu mutfak ilmi üzerinde çok çalışmışlar çok fikirler üretmişler. Internet derya deniz, bir dolu bilgi ediniyorsun, malum, serde paylaşımcılık var, edindiğim bilgileri saklayacak değilim. Hiç üşenmedim, mutfakla ilgili öğrendiklerimi üç ana başlık altında topladım yazdım, eh bir dal hayır duanızı alırım:)

  • Mutfak tasarlarken genel hatlarıyla dikkat edilmesi gereken noktalar (girişi genelden yapalım)
  • 5 adımda kullanıcı dostu mutfak tasarlamak (bilgi paylaşımında maddeleme yapmayanı dövüyorlar, benden söylemesi)
  • Mutfak düzenleme sanatı (“Mutfak düzenleme”nin kıçına “sanatı”nı koyunca çok havalı oluyor, yoksa bildiğin çekmece dolap düzenleme)

Uzman görüşlerinden katıldıklarım var, katılmadıklarım var, bu sebepten mutfak tasarımında dikkat edilmesi gereken noktaları ana hatları ile listelerken kimse kusura bakmasın, yorumumu kattım!

1. Mutfak tasarımında köşe dolaplara fazla meyletmeyin, kullanışsız oluyor. Aynı şey köşe lavabolar için de geçerli. Tamam internette zilyon tane çözüm önerisi var ama ben DIY olayına uzak bir insanım, hiç öyle dönen tablalarmış, raylı sistemlermiş uğraşamam, mümkünse köşelerden kaçınıveririm, olur biter. Ama İlker'e söyledim bunu, bazı planlarda mecbur kalınabiliyormuş, düşünsene kare bir mutfağa köşe dolaplar daha iyi olabilir.

2. Mutfakta tezgah altında dolap yerine derin çekmeceleri tercih edin. Tek bir çekmece açarak her şeyi bir arada görebilirsiniz. Üstelik daha kullanışlı.

3. Çekmece ve dolaplarınızda biraz paraya kıyarak yumuşak kapanmasını sağlayan menteşe sistemleri kullanın. Pişman olmayacaksınız. Ben o dolap kapağı çarpma sesinden o kadar rahatsız oluyorum ki, yemek hazırlama süresince tüm kapakları açık bırakıyordum. Boy kısa ya, kafamı çarpma tehlikesi de yok ;)

4. Tezgah üstü dolapları mümkün mertebe iptal edin. Hatta mümkünse pencereler olsun tezgahın üzerinde. İstanbuldaki evimizin lavabosu üzerinde pencere vardı, badem ağacının yaprakları mutfağa girerdi, bayılırım tezgah üstü pencerelere. Zaten üst dolapları kullanmak benim gibi kısa boyluysanız, çok zor oluyor.

5. Ben pek tercih etmiyorum, çünkü gözümü yoracak kalabalıklardan hoşlanmıyorum ama kapaklı dolaplar yerine açık rafları öneriyor uzmanlar. Benim gibi sadelik takıntınız yoksa dikkate alınabilir. Düşünsene zırt pırt kapak açacağına hop bardakları kapıveriyorsun.

6. Eğer tezgah üstünde illa dolap, dolabı da kapaklı istiyorsanız, yatay dolapları ve dışa açılan kapaklardan ziyade, yukarı açılan kapakları tercih edin.

7. Eğer mutfağınız müsait ise, tezgah üstü dolaplar yerine fazla derin olmayan yerden tavana kadar dolap kullanın. Kuru gıdalarınızı tek sırada görebilirsiniz.


4 yorum:

Gulcin dedi ki...

2 sene once annemlerin mutfagi yenilendi. Ay baktim da hep buradakilere dikkat etmisiz biz de yeliz :)
SU tezgah alti dolap yerine cekmeceler nasil kullanisli oldu nalatamam. Hayir hep genc kalmiyor insan. Sonucta yas ilerledikce dizlerle ilgili problemler de artiyor. Annem tencere almak icin eski dolaplardan dizleriyle ne cebllesirdi. Simdi cek cekmeceyi hepsi onunde. Kadincagiz nasil rahat etti anlatamam. Gelecege de yatirim yapmissiniz yani Yelizim :)

GeCe dedi ki...

İstanbuldaki evimin mutfağını ben tasarlamıştım küçücük ama çok kullanıllıydı. Köşe dolabım vardı ama dönerli değil iki katlı ve tek kapakla açılıp geriye doğru derinleşiyor. O köşe dolapları ıvır zıvırı toplamak için çok iyi oluyor. Burdaki evimde dönerli köşe var ve gerçekten pek kullanışlı değil, fazla eşya almıyor zırt pırt arkaya kaçıyor vs :(

Adsız dedi ki...

Bizim evin de kocaman mutfağı var ama bonkör müteahhit tek bir duvara dolap koymuş. Fazla granit kullanmamak için tezgahta yok set üstü ocak yeri, yok sürgülü dolap yok erzak dolabı diyerekten, evyenin sağında ve solunda bana 50 cm'lik alan bırakmış: ''Nasıl kullanırsan kullan'' diye, ha bir de bulaşık makinesi yeri de evyeye 75 cm uzaklıkta, ne güzel :D Allahtan dağınıklığı hiç sevmeyen, mutfakta titiz çalışan biriyim. ama zor pastalar falan yaparken müteahhiti sevgiyle anmadan hiç geçmem :D Eşimse ''Değiştirelim bunu '' dediğimde: ''Ne güzel dolaplar işte, ne güzel mutfak işte, kocaman.'' der durur. Ne de olsa mutfağa yumurta kırmaya bile girmez. Sadede geliyorum; mutfağı müteahhit yaptıysa ya da sizin tasarımına müdahale etmediğiniz bir marangoz yaptıysa o mutfaktan fazla bir şey beklemeyiniz efendim. Size gelince karı- koca harikasınız Yelizcim, güle güle kullanın evinizi, mutfağınızı, ha bir de hangi firmaya yaptırıyorsunuz mutfağı ? Pelin / İzmir

firdevs dedi ki...

Coookk uzun arastirmalar sonucu gecen yil mutfagimizi yeniledik. Hic acele etmedik. Mutfagimiz biraz kucuk. Nasil daha verimli kullanabilirim diye cok dusundum cok gezdim. Bizim mutfak sizin tarifin aynisi :) Kesinlikle dolap yerine cekmece diyorum bende :) Bi de kiler olarak kullanilan uzun dolabin raflari rayli sistemli olanlardan tercih edin derim. Mesela eskiden kilerde bi sey aramak iskenceydi. En arkayi goremedigim icin her seyi bosaltiyordum bazen. Simdu cekmece acar gibi cekiyorum hoopp her sey onumde ;)
Yeni evinizde mutlulukla oturin insallah :)