28 Mayıs 2015 Perşembe

Parfümün dansı

Okudunuz mu? Hala okumadıysanız (çünkü oldukça eski bir kitap) okuyun bence.

Ben genelde bir kitabı iki kere okumam. Bu kitap kulübü beni değiştirdi, en azından bu prensibimi. Kürk Mantolu Madonna ile hayatımda ilk kez bir kitabı iki defa okudum ve aynı kitaptan iki farklı zamanda alınacak keyfin farkına vardım. O eşiği geçtim ya artık kolay. Artık çok sevdiğim ya da anlamadığım fark etmez, bir kitabı ikinci defa okuyorum hem de hiç vakit kaybıymış gibi gelmiyor.

Parfümün dansını da sanırım birkaç sene önce okumuştum. Kimden nereden bilmiyorum, tavsiyeydi. Çok hoşuma gittiğini ve birkaç noktanın aklımda kaldığını hatırlıyorum. Kulübe seçilince tekrar okumak istedim çünkü hiçbir şey hatırlamıyormuşum gibi geldi. Artık nasıl bir balık hafızaysam...


Parfümün dansı, hayatımda okuduğum en inandırıcı kurgu romandı. Her bir teori, her bir uygulama çok mantıklı geldi, yazar beni inandırdı. Ölümsüzlüğe varır mıyım bilmiyorum ama banyomda sıcak soğuk su sıralamasını, bol aktiviteyi (okuyanlar anlar puhahah), sık ve az yemeyi, yoga derslerinde öğrendiğim gibi doğru soluk alıp vermeyi denemeye başladım. Pozitif düşünce? O zaten hep olmalı. Biraz da bencillik. Gereksiz fedakarlık değil ama biraz kendine dönmek. Saçını süpürge etmekten ziyade önce “ben”i mutlu etmek. Mutlu bir organizma hayata tutunur, daha sağlıklı daha uzun yaşamak ister. Ben demiyorum Tom Robbins diyor.

Uzun lafın kısası biz dün akşam kitap kulübünde çok keyifle konuştuk bu kitabı. Tam bir bahar-yaz kitabı olur, tatil kitapları arayışında olanlara tavsiyem olsun:) Hatta ben kitap zevklerimiz uyan NA’ya derhal ödünç alsın diye not bıraktım bu sabah.

Tatil kitapları demişken, geçen elimdeki kitabın son sayfalarındayken biraz eşelendim kitaplıkta. Çok iyi kitaplar istiflemişim bu yıl. Hemen hiçbir indirim fırsatını kaçırmamışım, aferin yeliz! 

Kendimce bir liste çıkardım, tabii eksilenler, ilave edilenler olacaktır ama şimdilik böyle (Kulüp olarak "Cesur Yeni Dünya"yı seçtik, dün gece itibariyle başladım bile):

Sizde ne var ne yok? Neler okuyorsunuz? Neler okumayı planlıyorsunuz bu yaz?

(Yazar burada tam bir blogger’lık yapar, beş dakikalık bir uyduruk yazının kıçına soruyu koyar, kaçar. Amaç yorum yağsındır, etkileşim tavan yapsındır… Pas verdim, isteyen şut çeker kaleye isteyen taca atar, hepsi kabulüm:) )

30 yorum:

Judgest dedi ki...

Merhaba, benim de bu aralar tatil-yaz kitabı okuyasim var ama daha indirimlerden depoladiklarim bitmedi ki... Olsun ben Parfumun Dansi'ni yaz listeme eklemekte bir sakınca görmüyorum. ...

bahar renkleri dedi ki...

Şuan elimde Kitap Hırsızı var ve bitmek üzere.Sonra da filmini izleyim diyorum.Parfümün Dansı'nı duymuş listeye eklemiştim öne mi çekmeli bu yazdıklarından sonra.

Gokyuzu99 dedi ki...

Cesur Yeni Dünya'yı okumuş olduğumdan, sevgili kulüp arkadaşım, distopyadan şaşmayayım diyor ve Philip Dick'in Yüksek Şatodaki Adam'ını okuyorum... Bir de çerez olarak Yunus Günçe'nin Kafamda Böcekler Var, çok keyifle okunan bir deneme... Bitirince dolaşıma sokarım... :)

Adsız dedi ki...

ben dün akşam "albaya mektup yok" u bitirdim. sırada roman olarak -sizden etkilenip araştırıp aldığım- :) "ölüm bir varmış bir yokmuş" var. ve bir de tezer özlü. "parfümün dansı"nı da goodreads' te listeme ekledim bile :) sevgiler..-suigeneris.

Unknown dedi ki...

Parfümün Dansı ve Koku niyeyse (koku üzerine art arda okuduğum için olabilir) beraber andığım ve çok keyif alarak okuduğum etkileyici kitaplar. Gülümse Anılar'ı yeni bitirdim, tavsiye üzerine aldığım, rahat okunan, dostluk üzerine yaz için alternatif olabilir gibi, sevgiler..

Unknown dedi ki...

bunu da listeye aldık bu aralar çok yavaş okuyorum maalesef Nietzsche ağladığında okumaya çalışıyorum hala :)

Seda dedi ki...

Parfümün Dansı nı bende yeni bitirdim, dediğin gibi üniversite yıllarında okuduğum kitabı şimdiki aklımla okumak bana çok iyi geldi:) Bir Zülfü Livaneli hayranı olarak son kitabı Konstantiniyye Oteli'ni okumaya başladım, Onun tespitlerini ağzım açık kalarak ve ona bir kez daha hayran kalarak, kah gülerek kah ağlayarak hızla okuyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Vedat Türkali'nin "bitti,bitti, bitmedi" son 20-30 sayfasındayım. Elimdeki kitap bitiyor diye Muriel Barbery "Kirpinin Zerafeti" ne başladım. Yaz, havuz başı için hafif bir kitap Uygar Şirin "Karışık Kaset"i okumayı planlıyorum. Ve ilerlemeyen kitap Ayşe Kulin-Handan. Sanki gezi rüzgarını paraya tahvil etmeye çalışmış, aceleye getirmiş, olmamış. Diğer romanlarındaki tadı alamadım ve bıraktım.
Çenebaz

Adsız dedi ki...

kitabı okuduktan sonra sıcak soğuk su sıralaması benim de aklıma yatmıştı, hatta bi zaman -geçen kış- duş aldıktan sonra kurulanmayı da bıraktım, kendiğinden soğuyayım, termos etkisi falan filan, ama ölümsüz olamadım, daha çok hasta oldum sanırım-.-

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Merhaba;
Üniversite yıllarında bölümüm itibariyle de çook kitap alır okurdum. Antropoloji bölümünün en sevdiğim yanı da buydu. Romanlar, fotoğraf kitapları, biyografiler bile ders için kaynak oluyordu. Annemler ilk zamanlar sadece kitap almak için derste istediler dediğimi bile sanmışlardı. Ayol romandan ders kitabı ı olur diyorlardı:) O sırada okumuştum parfümün dansını. Yine bir dersimde kaynaktı. Ama o kadar çabuk unutuyorum ki okuduklarımı. Çünkü pek çoğunu bir arada okuyordum o sıralar. Hatta bunu okumadım diye alıp da birkaç sayfadan sonra hatırladıklarım bile oluyor. Bazen çok ikilemde kalıyorum okuduğuma mı inandım bile dediğim oluyor. Bir kitabı birkaç defa okumak en güzeli sanırım benim gibi unutkanlar için. Sanırım İzmir'deki evime tamamen yerleşip kütüphanemi de düzenledikten sonra hatırlamadıklarımı yeniden okuyacağım.
Ben en son arkadaşımın buraya postayla gönderdiği, bir ikea dolabında mahsur kalan hint fakirinin hikayesini okudum. Birkaç gün önce de yine bir arkadaşın Türkiye'den gelirken getirdiği Orhan Pamuk'un yeni kitabı Kafamda bir tuhaflık adlı romana başladım. Şimdi kendimi tutarak sadece onu okumaya çalışıyorum:) Sırada dönmeden önce bitirmem gereken birkaç tane daha var:)
Sevgiler

Öykücü dedi ki...

Tess Gerritsen " Diriliş" okuyorum. Kürk Mantolu mAdonnayı ikinci kez okurdum , ilk okuyuşumda çok ağlamıştım gerçi.İkinci kez okumak benim ikinci adım sayılır çünkü bazen bir kitabı biter bitmez tekrar okumaya başlıyorum. Son sayfadan ilk sayfaya 😀 sevgiler

Selen dedi ki...

Biri de güya bir ara gelmiş geçmiş en sevdiği on kitabı yazacaktı :P
Ben de Cesur Yeni Dünya'yı geçen hafta bitirdim. Bu dandik gündemle birleşince hiç içimi açmadı ne yalan söyleyeyim. Uzunca bir süre distopya okumam ben bacım.

Lale dedi ki...

En en sevdiğim kitapların başında gelir.hatta yıllar önce nal kadar da bi yazı yaxmışım hakkında Kitap Okuyan Kız da..
http://www.kitapokuyankiz.com/parfumun-dansi/

Bugünlerde "Keşke Bugün Kendimle Karşılaşmasaydım/ Herta Müller okuyorum...2009 Nobel ed. Ödülü almış...

yeliz dedi ki...

bence de:)

yeliz dedi ki...

kitap hırsızını çok duyuyorum ama çok olumlu değil. Nasıl güzel mi?

yeliz dedi ki...

Baharım yunus günçeyi listeme ekledim, ben de merak ediyorum.

yeliz dedi ki...

albaya mektup yok çok eğlenceli bir kitaptı, Marquez ilginç bir adam. saramago körlük de iyiymiş, ben de sanırım yakında körlük'ü okuyamacağım. Tezer on numara beş yıldız:)

yeliz dedi ki...

kulüpte iki arkadaşım da o iki kitabı aynı dönemde okumuşlardı:) demek aynı zamanlarda yayınlandılarsa, halbuki ne kadar farklı iki kitap..

yeliz dedi ki...

Nietzsche ağladığında çok etkilemişti beni ama bir ara ufak bir sarkma oluyor sanki. Kulüpte tartışacağız diye kasıp da bitirmiştim ama sonu cidden müthiş.

yeliz dedi ki...

aa çok merak ediyorum, Konstantiniyye otelini. henüz almadım ama yaz için okumayı planlıyorum.

yeliz dedi ki...

Kirpinin Zarafeti beni çok etkilemişti. Aynı yazarın Gurmenin son yemeği de keyiflidir. KArışık kasete bakayım:) Ayşe Kulini o otobiyografi üçlemesinden sonra bıraktım. Neden bilmiyorum yazmış olmak için yazıyormuş gibi geliyor. evet eski tadı yok.

yeliz dedi ki...

hahahah belki böyle böyle ölümsüzlüğe varırsın, öldürmeyen şey güçlendirir:)

yeliz dedi ki...

Tuğba ne zaman izmire geliyorsunuz? görüşsek:) ne güzel dersleriniz varmış bu arada:) biz de makina dinamiği, termodinamik....:)))

yeliz dedi ki...

ah ben de biter bitmez dönüp beğendiğim kısımları okuyorum:) sevgilerin büyüğü benden:)

yeliz dedi ki...

hahahah harbşden ya! Ben şubat ayında kentkartın nimetlerinden nasıl faydalanırız diye bir şey yazacağım dedim, kentkart izmirde ihaleyi kaybetti:))) sonra çilekli bebek ıspanak salatası tarifi verecektim, ıspanağın mevsimi geçti, gebeşler filan vardır diye yazmıyorum. yazacam deyip yazmadıklarımdan bir post yazsam okumaya zaman yetmez:) ama hatırladığım iyi oldu, oldu da konu çok zor yav

yeliz dedi ki...

yazıyı okudum lale ablacım çok güzel... Pancarın dansı ilk yayınlanma ismi diye kulüpte de bir arkadaşım söylemişti. Ama o da tam çevirisi değil, pancarın parfümüymüş. ama galiba en güzeli parfümün dansı.

okuyanguzel dedi ki...

Merhaba Yeliz,

Ben okudum. Okumasam birşey kaçırmazmışım. Oku diyemiyorum. Parfümün Dansı'nı okuyacağım ama ne zaman bilmiyorum. 18 tane kitap var elimde hemen okumak istediğim. :(

Berceste dedi ki...

Cesur Yeni Dünya için yorumunu sabırsızlıkla bekleyeceğim :)

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

:) Görüşelim tabi çook isterim ben de:) Ağustos sonu yıllık izin için geleceğiz. Sonrasında en geç Kasım ayı gibi de kesin dönüş yapmayı planlıyoruz. Sonrasında heeep İzmir'deyiz inşallah:) Yazarım sana:)
Bu arada derslerimiz hakikaten çok güzel ve ilgi çekiciydi:)

tuba dedi ki...

7 yil kadar once okumustum ve coook etkisinde kalmistim kitapligimda ozenle yerini srctigim kitaplarimdandir.ama simdi bakiyorum da unutmusum ben de sizin yazinizi okuyunca hatirladim bicok seyi.mutlaka tekrar okuyacağim.