20 Nisan 2015 Pazartesi

Okul kararını verdik: Hangisi daha iyi değil, hangisi daha uygun?

En sonunda söyleyeceğimi en başından söyleyeyim.

Okul kararı verirken hani hep soru işaretleri oluyor ya;
Devlet okulu mu özle okul mu?
Akademik başarı mı, sosyal öncelik mi?
Öğretmen mi önemli okul mu?

Hepsini bir kenara bıraktık. Çünkü hangisi daha iyi diye bir şey yok. Hangisi daha uygun? İşte cevaplamamız gereken soru bu.

Ben birçok sebep yüzünden özel okula karşıydım, hep devlet okuluna verelim diye düşünüyordum ama bizim için uygun seçim bu değildi, kararımızı bu yönde alsaydık, daha iyi olduğunu düşündüğüm bir seçenek için körü körüne ısrar etmiş olacaktım.

Geçtiğimiz haftalarda Blogcu anne Elif’in şu yazısına yaptığım yorumda da belirttiğim gibi, okul seçimi ailelerin şartları doğrultusunda şekilleniyor. Sonrasında Elif’in bugün verdiği bilgiler de çok değerli ama ben asıl o ilk empati yüklü, “bize göre böyle, size göre farklı olabilir” yaklaşımını sevmiştim. Hatta o dönemde tam da okul seçimi yapmak üzereydik ve aldığımız kararı içimize (daha doğrusu ben) sindirme aşamasındaydım. Lütfen her iki yazıyı da okuyun.

Yaşam koşullarımız sebebi ile daha uygun olduğuna inandığımız şekilde özel okula karar verdik. Peki. Ama hangi özel okul? Aslında önümüzde çok fazla seçenek hem vardı hem yoktu. Birincisi Arca’nın anaokulunun devamı TAKEV, ikincisi TED koleji, üçüncüsü de benim mezun olduğum İTK. İTK’yı biliyorum ama içime sinmeyen noktalar var. Yine de eleyemiyoruz. TED çok uzak olduğu için, bazı noktalarda içimize sinmediği için ilk elenen okul oldu. Aslında işimizin kolaylaşmış olması gerekirdi değil mi? Son aşamada kafamız kurcalandı. Akademik başarı vaat eden okulların yanında bizim iki seçenek pek güdük kalıyordu. Bir anda İlker’le kendimizi, TEOG sonuçları araştırırken, öğrencileri kaç puan almış hangi okullara girmiş diye web sitelerini okurken bulduk. Neredeyse dershaneden bozma okullara meyledecektik.

Allah seni inandırsın, bu konuyu kaç gece konuştuk, kaç saat kafa yorduk, inan bilmiyorum.

Sonunda bir akşam karşılıklı kanepelerde birbirimize bakarken aynı anda bir ampul çaktı. Ulen bu çocuk ilkokula gidecek! Ne TEOG’u ne o vakte kadar artık adı ne olacaksa o nane! Arca nerede kendini daha iyi hissedecek, nereye giderse keyifle gidecek? Ve sıkılmayacak?

İşte tam bu noktada TAKEV’e karar verdik. Orasının Arca’ya uygun olduğunu düşünüyoruz. Bizden bu kadar.  

13 yorum:

Duygu dedi ki...

Bu da hayırlı olsun diyeyim o zaman:) Doğru kararı verme konusunda da darısı başıma inşallah. Ve hatta darısı tüm kafası karışık anne-babaların başına. Zor işler, zor..

Zelis Kurt dedi ki...

hayirli olsun.zaten devam ediyormus kendini daha mutlu hissedecektir.zor kararlar bunlar;))

Gulcin dedi ki...

nasil heyecanla okudum.
Hayirli olsun Yeliz. dedigin gibi size en uygun karar neyse en dogru karar da o.
Gecmis olsun.
Ama hakikaten gecmis olsun bu okul isi cok zor ya.

okuyanguzel dedi ki...

Çok sevindim. Çok rahatlamışsınızdır şimdi. Ohhh... Kesinlikle Blogcuanne'ye katılıyorum. Herkesin durumuna göre okul kararı değişiyor. Özellikle bizim gibi yoğun çalışanların artık özel okuldan başka bir şansı yokmuş gibi geliyor bana.

Gülşah önen dedi ki...

çok zor bir karar gercekten hayırlı olsun eğitim sistemi her geçen gün değişiyor aileler hangi yöne savrulacaklarını şaşırmış durumdalar.

Keşke Gerçek Olsa dedi ki...

Yeliz bence çok güzel sorularla şahane bir seçim yapmışsınız.
Ben okulun değil özel-devlet fark etmez öğretmenin 1. seçim olması gerektiğini düşünenlerdenim. Ve ne yazık ki bu düşüncem Can 3 sene hayatından bezmiş bir köşede ölmeyi bekleyen bir öğretmenle okuduktan sonra şekilldendi.
Bu yüzden gördüğüm herkese atladıkları bu detayı hatırlatmak istiyorum OKUL DEĞİL ÖĞRETMEN.
Umarım Arca çok mutlu olur.

Adsız dedi ki...

Anne babanın düşüncesinden ziyade koşullarının belirlediği sebeplerle okul kararını veriyoruz. Yaşam koşulları böyle elden ne gelir? Şahsen evde kendim eğitmek, okulsuz bir eğitm vermek isterdim. Gönlümden net geçen budur. Ama ne yapıyoruz, kızım 1 yıl kreş, 2 yıl anaokulundan sonra, 1. sınıfa başlayacak. Özel okulda. Umarım 2. sınıf itibariyle mümkün olan en rahat ders işleme şekline sahip devlet okulunda okur ve ben evden destek verebilirim. Oğlumsa ne kreşe gitt, ne de anaokuluna gidecek. Okul öncesi 1 yıl oyun odaklı bir anaokulu belki.

Kafalar net de, koşullar karışık ne yazık ki.

Blogcuanne de, sen de Yeliz gayet net dkömüşsünüz durumu ortaya elinize sağlık.

kisd dedi ki...

Ankara'dan Izmir'e tasinan bi arkadas da baya arastirip orada karar kildi. 2ye gidecek onun kizi da. Hayirli olsun ;

kisd dedi ki...

Ankara'dan Izmir'e tasinan bi arkadas da baya arastirip orada karar kildi. 2ye gidecek onun kizi da. Hayirli olsun ;

Adsız dedi ki...

hayırlı olsun Arca'ya da size de ,
Çenebaz

banu dedi ki...

Okul konusunda cok stres cekmis biri olarak, duygularinizi cok iyi anliyorum. Hayirli olsun. Insan karari verince de uzerinden bir yuk kalkiyor. Bu arada evle ilgili yazinin altina yazacaktim ama burada diyeyim bari. Gule gule oturun. O da cok hayirli olsun. Her ne kadar yazida cok huzun olsa da, sizin almis olmaniz beni cok etkiledi. Kendi kendime arada anarlar belki dedim. Pek iyi ifade edemedim ama, hayatta oldukten sonra hatirlayanimizin olmasi onemliymis gibi geliyor. Banu

"Güneşin Kızı" dedi ki...

Merhaba umarım yorumumu görürsünüz, biz de kızımız için okul arayışındayız ve pek çok açıdan listenin basında Takev var. Aradan geçen 4 yıl sonunda sizin yorumunuzu da gerçekten merak ediyoruz. Teşekkür ederim, selamlar...

yeliz dedi ki...

Merhaba. İki yıl okudu orada sonra belçikaya taşındık. 4 yıl olmasa da 2 yıl için gayet iyiydi diyebilirim