24 Mart 2015 Salı

Kafamda bir tuhaflık

Lafı evirip çevirmeden doğrudan söyleyeceğim. Eğer hiç Orhan Pamuk okumadıysanız, Nobel ödülü almıştır, tırsarım, çekinirim diyorsanız, o halde okumaya, “Kafamda bir tuhaflık”la başlayın. Yormaz, üzmez, hızlıca okur geçersiniz.

Bu kadarla bırakmayacağım, birkaç kelam edeceğim.


Bozayı Türklere Bilal’e anlatır gibi anlatmaktan, bıkıp usanmadan aynı şeyleri tekrarlamaktan derin bir haz aldığını düşünmedim değil. Ve bak ne diyeceğim, benim canım hiç çekmedi. Bir de alkol meselesinin neden o kadar çok üzerinde durulduğunu cidden anlamadım. Ben mi taktım yav…

Ama allah için Mevlut karakterini sevdim. Tam orta şekerli, orta şerit adamı. Başına ne gelirse gelsin kabullenen, kabullenmekle kalmayıp nasibiyle her daim mutlu olan bir insan. Mevlut bu dünyada mutluluğun formülü bulmuş ender karakterlerden biri.

Orhan Pamuk, kendimi bilmeye başladığım yıllardan günümüze bir hatırat yazmış, okudukça o dönemler gözümün önünden birer birer geçti. Lakin anlatımı çok tepeden geldi bana. Yani fakir insanların arasından değil de onlara uzaktan bakan biri gibi. Belki gerçekten öyle olduğu içindir.

Yerdiğimden filan değil, keyifle okudum ama okurken işte bunları düşünmekten de kendimi alamadım. Hani okuyacaklar varsa, bilsin de öyle okusun istedim.

Söyleyeceklerim bu kadar, yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim.

14 yorum:

Öykücü dedi ki...

Ben de Masumiyet müzesini çok sevmiştim.İlk sevdiğimOrhan Pamuk kitabıydı.O yüzden kafamda bir tuhaflık vardan ümitliyim.

Sevgiler.

deeptone dedi ki...

hiç sarmıyo beni yaaa okuyamıyom bu yazarı :)

deeptone dedi ki...

hiç sarmıyo beni yaaa okuyamıyom bu yazarı :)

Duygu dedi ki...

Sevdiğim bir yazar benim Orhan Pamuk. Çoğu kitabını, başlayıp, bırakıp, zaman geçtikçe 3-4 kez yeniden başlayarak okuyabilmiştim zamanında. Belki benim kafam az çalışıyordu, belki yaş/algı açısından hazır değildim, belki de tarzım değildi ilk zamanlar, bilmiyorum. Bildiğim şey, orhan pamuk romanlarının bende güzel tatlar bıraktığı. Herşey bir tarafa -çok kişi tarafından sevilmese de- "Benim Adım Kırmızı" benim okumaya doyamadığım bir roman olmuştu mesela. "Cevdet Bey ve Oğulları" müthişti. Bir yazarın her kitapta, bir yönetmenin her filmde, bir müzisyenin her albümde kendini aşması gerektiğine inanmıyorum ben. Demem o ki okumadım "Kafamda bir Tuhaflık" kitabını, orta vadede okuma planım da yok, ama ellerine, aklına sağlık demek isterim yine de..

Ogrenen Anne dedi ki...

O.Pamuk'un Masumiyet Müzasi ve Kafamda Bir Tuhaflık ile bir adım geri gittiğine (ve tam da bu sayede popüler olma yolunda bir adım ileri gittiğine) katılıyorum ama her yazarın daima ileri doğru yürümesi (kendini aşması) bence mümkün değil ve sağlıklı da değil çünkü yazmak iktisat değil ki sanat, felsefe gibi dağınık bir ilim.. Dünya üzerinde gelmiş geçmiş hiç bir yazar devamlı bir önceki kitabından daha iyi bir kitap yazamadı henüz ;)

Duygu dedi ki...

Ben de tam olarak onu söylemek istemiştim:)

yeliz dedi ki...

Canım arkadaşlarım çok güzel demişsiniz. Doğru demişsiniz. Zaten ben de ileri gitmeliydi, kendini aşmalıydı demedim. Bende okunmayı bekleyen bir Kara Kitap var mesela, gözüm korkuyor, ağır olduğunu duymuştum, onu önce okumak yerine bu kitabını okudum. Bu sebepten benim gibi Orhan Pamuk'un daha ağır romanlarını okumaya çekinen varsa, son kitabı ile Pamuk serüvenine başlamasını tavsiye ettim. Kitabı okurken de neler aklıma takıldı, neleri düşündüysem onu yazdım. Diğer taraftan dediğim gibi keyifle, su gibi okudum kitabı.

Duygu dedi ki...

Aayy çok karıştırdım, maksadımı aştım resmen:) ben seni gayet iyi anladım Yelizcim, sadece yazara dair ben de bir iki şey söylemek istedim, söylemez olaydım:) yaa nolur kusura bakma..

Gulcin dedi ki...

Cevdet Bey ve Ogullarini severek okumustum. Ama genel olarak tam da dedigini hissediyorum yeliz. Bazen okumak istemiyorum cunku fazla karmasiklastigini dusunuyorum okuduklarimin. O yuzden belki bu kitaba elim gitmezdi, tavsiyeni yazacagim bir kenara.
Ne tesaduf ki dun biz de Goncamla Orhan Pamuk uzerine konusuyorduk. Tam ustune yazin gelince degisik bir tesaduf oldu :) Bizim de soylediklerimizden biri senin yazinda da acaba mi diye var? Cok elistist oldugunu dusunuyorum ben. Ve beni bu rahatsiz ediyor. Ha herkesi rahatsiz etmeyebilir tabi ki ama beni rahatsiz ediyor. Tepeden bakis benim hosuma gitmiyor.
Bir de git gite dogal gelmemeye basladi bana.
Ama edebiyatci degilim. Kitap kurdu bile sayilmam o yuzden bunlar sadece kisisel dusuncelerim.
Tavsiyeni, yorumunu aldim kenara yazdim cok tesekkurler :)

oytunla hayat dedi ki...

Okuyamadım bir türlü bu adamı... Hep yarım kaldı... Birgün belki diyorum hala :))

yeliz dedi ki...

yok yav duygucum hiç kusur olur mu tabii ki söyle:)) öperim

yeliz dedi ki...

süper tesadüf olmuş:))

yeliz dedi ki...

bu kitap yarım kalmaz, çok sürükleyici, bundan başlayabilirsiniz:)

Leydi'nin Günlüğü dedi ki...

Türk Yazarlara karşı bir önyargım var , itiraf etmeliyim .. Ama özellikle Nobel aldığından beri okumak istiyorum Orhan Pamuk'u .. Hoş , elim henüz gitmedi raflardaki kitaplarına ama olsun , günün birinde okuyacağım ..