3 Mart 2015 Salı

Körpe ıspanakla salata: "Lorlu cevizli ıspanak salatası" & "portakallı ıspanak salatası"

Ispanağın tohumdan yetişip mideme girmesinden daha uzun bir süreci okuyarak geçirdiğiniz "körpe ıspanak meselesi" girizgahından sonra eşek değilim ya tarifleri vereceğim.
Efendim ilk deneyim tercihimizi lorlu cevizli körpe ıspanaktan yana kullandık.

200 gr kadar körpe ıspanak yaprağını yıkandı ve kurulandı. Yaprak ve kurulamak anahtar kelimeler bebeyim! Kurlamazsan sosu sulu olur lezzeti kaçar, sadece yapraklarını değil, saplarını da atıvereyim dersen ağzına o saplar diri diri geliverir. İlla saplarını kullanacaksan, ince ince dilimleyerek salatada fark edilmeyecek boyuta getirmeni öneririm.

İçine elinle ufaladığın cevizlerle (3-4 adet yetiyor), lor peynirini (yoksa sepet, beyaz, tulum peyniri de olur, allah ne verdiyse… ) ekliyorsun. Sıra sosta… Sosun içinde yarım portakalın suyu var, damak tadına göre nar ekşisi ve balsamik sirke, tabii ki zeytinyağı ve tuz-karabiber…Açık konuşayım balsamik sirke soya sosu gibi katkılara mesafeli yaklaşıyorum zira içeriğinde tuz mevcut ve baskın aromaları var. Salatanın lezzetini eften püften bir sosun baskılamasını istemeyiz. Her şey dozunda olmalı. İşte bu sebepten miktar vermeyeceğim (laf aramızda ben de bilmiyorum dötümden salladım) ağız tadınıza göre ekleyiniz…

Sonuç: Muazzammmmm

Hani o bahsettiğim bitirmekte eşlerin birbirine saygı göstermediği, evlilik kurumunu temelden sarsan salata tarifi buydu.

Bir de "ulan portakalın salatada işi ne" şeklinde yaklaştığım portakallı körpe ıspanak salatası tarifi var. Dikkat edilmesi gerekenler bu salata için de aynı. Yıka kurula, saplarını ayır, sadece yaprakları kalsın. Peyniri çıkarıp portakal dilimleri ve soğan, balsamik sosu çıkarıp hiçbir şeyi ilave et, tamamdır. Ceviz aynı, zeytinyağı tuz aynı.
Her ikisine de bayıldık ama misafirlerimiz geldiğinde bir ana yemeğe eşilik etsin istiyorsak peynirli versiyonunu tercih edeceğimizde karara vardık. Daha eşlikçi bir lezzeti var. Diğerindeki tatlı ekşi lezzet ana yemeği baskılar muhtemelen…
Hadi afiyet olsun.

13 yorum:

okuyanguzel dedi ki...

Nefis görünüyor ama marifet o ıspanakları bulabilmekte sanırım.
Size afiyet olsun.

Duygu dedi ki...

E ağzım sulandı şimdi, ben nerden bulayım bu saatte böyle körpe ıspanağı:)
Bebek ıspanak müthiş bir lezzet sahiden. Ben ilk verdiğin tarifin, içinde/ek olarak eser miktarda çilek olanı yemiştim de dibim düşüvermişti.
Bebek ıspanak dışında körpe semizotları, tazecik karnabahar-brokoliler, kereviz ve enginar da çiğ olarak (yada bazılarını azzzcık haşlayarak) salatasını yapmaya doyamadıklarım benim. Hepsinin yemeği/zeytinyağlısı da müthiş ama salatada ayrı bir müthişler.

Oz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Oz dedi ki...

Taze ispanak, firinda pismis ve soyulmus pancar, portakal dilimleri ve pane yapilmis keci peyniri. Ayni sos ile. Tavsiye ederim :) Eskiden hep disarda yiyordum artik evde yapiyorum :)

CEREN dedi ki...

Lorlu olan tarif ok ama ıspanak- portakal ve soğanı bir arada düşünemiyorum ben yahu :( Yine de ön yargılı olmayıp denemek lazım tabii .. Size afiyet olsun, ellerinize sağlık :)

küçük Joe dedi ki...

Birinci tarifin resminden daha ağzımın suları aktı. Dün bizim burada kuzu ıspanak deneni aldım manavdan. Ama resimdekine benzemiyor. Resimdeki neredeyse fesleğen yaprağı narinliğinde. Benimkiler baya kartlaşmış gibiydi. Neyse kafaya koyduğum için olduğu kadar diye yapayım dedim. Ispanağın çiğ tadını hiç bilmezdim. Merak ediyordum. Sonuç: göbek salatadan daha lezzetliydi onu söyleyebilirim. Tulum ve ceviz koydum üstüne. İnanılmaz yakıştı. Ve kartlığı da rahatsız etmedi. Sosu alınca yumuşadı azıcık zaten. Yarın da kalanıyla ikinci tarifi yapayım bari. Yorumlardaki tarifler de olağan üstü. Gidip keçi peyniri bulmak lazım şimdi. Fırında pancarın tadını biliyorum çünkü.

Bezen Hindistan dedi ki...

Cok guzel gorunuyorlar, not aldim hemen. Ispanakli salatalari seviyorsun madem sunu da oneririm: http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2011/03/ispanak-salatas%C4%B1.html Nefis otesi bir salata, nar bulduk mu hemen bunu yapiyoruz.

yeliz dedi ki...

ay evet nar da çok yakışır eminim. Görmüştüm bu tarifi, nefis görünüyor:)

yeliz dedi ki...

yav ben de düşünemiyordum ama öyle böyle değil nefis ötesi bir lezzet, dene bak duacım olursun:))

yeliz dedi ki...

ben de ilk defa denedim çiğ yemeyi. bu kadar seveceğim aklıma gelmezdi. Bir de ıspanak kart ise salatayı hazzırladıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendiriyorlar, sosunu daha bir çekip yumuşuyormuş.

yeliz dedi ki...

off ağzım sulandı çok iyi fikir özlemcim:)

yeliz dedi ki...

bence kart da olsa ıspanağın bir dene, onu da hazırlayıp buzdolabında 20 dakika kadar dinlendirince yumuşak oluyormuş.

yeliz dedi ki...

çilek mevsimi gelsin deneyeceğiz kesin. bir de cevizi kavuruyorlar bak o da ayrı bir lezzet verebilir.