14 Ocak 2015 Çarşamba

Yerdeniz Büyücüsü

Yine bir “Arca büyüse de okusa hatta beraber bir daha okusak” heyecanında bir kitap!


Hem çok büyümesine de gerek yok bence. Bazı kitapların yaş aralığı yoktur. Arca'nın birçok kitabı nasıl yetişkinler için ciddi mesajlar taşıyorsa bu kitap da pek ala bir on beş yaş için uygun olabilir. 

Aslında benim gibi fantastik kurguyu pek tercih etmediğini söyleyen bir insan için kabarık bir fantastik kurgu listem var. Geçen yıl Taht oyunlarının dört kitabını bir çırpıda bitirmişim, bundan ala fantastik kurgu mu olur?  Bahar’dan aldığım "Avalon’un sisleri"ne bayılmıştım. Demek ki seviyorum? 

Ya da sevmeye başladım ya da ben seçici bir okur değilim? Bilmiyorum, bildiğim tek şey Elvan Harry Potter’ları yalayıp yuttuğunda garipsediğim, hemen tüm kitaplarına musallat olmama rağmen yanaşmadığım. "Çocuk kitabı yav" deyivermiştim. Şimdi Arca ile birlikte okuyacağım günlere saklıyorum Harry Potter’ları.

Büyük konuşmayacaksın işte. Bak mesela ben bilimkurgu da sevmem deyip dururum. Ama pekala seviyorum yav! Bilimkurguyu da sevdiren Ursula’dır. Hay Ursula sen çok yaşa, e mi? Sayende bilmediğim denizlere güvenle açılıyorum.

Yerdeniz büyücüsü aslında üçleme olarak yazılmış öykünün (sonradan iki kitap daha eklenmiş- bitmemiş kadının düşleri bitmemiş!) başlangıç noktası. Bir büyümenin öyküsü. Kitabı okurken sık sık “yav bu kadın bunları nasıl düşünmüş, nasıl bir hayal gücü ile kurgulamış ve yazıya dökebilmiş” demekten kendimi alamadım. Yazara duyulan derin bir hayranlıkla kitap nihayete erdi. Derhal ikincisini okumak istiyorum desem, ne kadar sevdiğimi anlatabilmiş olurum sanırım:)

Türkiye’de bile defalarca basılmış, yani okumayan kalmamıştır ama ben yine de okumadıysanız, okuyun diyeyim… Fantastik kurgu sevmiyorsanız da okuyun, belki seversiniz, kim bilir?

9 yorum:

Hüma Kuşu dedi ki...

Ursula bambaşka... Bazı kitapları var ki okuyup bitmesinler diye okumadım saklıyorum :))

Öykücü dedi ki...

Ben fantastik meraklısıyım mesela Harry Potterlara ölüp bittim.Alıp çocuk kitabı diye okumadığım ilk kitaba başlamış ve yarıya gelmiştim ki biterse ne yaparım korkusuyla gidip serinin olan tüm kitaplarını almıştım.Sonrasında her yeni kitabı stresle beklemiş, seri bittiğinde de hüzünlenmiştim.

Ama bu seriyi çok duymama rağmen nedense hiç okumadım.Bu yazıdan sonra ilk fırsatta okunacaklar listeme ekliyorum.

asmira dedi ki...

Umutsuz mutsuz gunlerimde elime alirim Harry Potter kitaplarindan birini. 7.kitabin cikacagi gun sabahin korunde kitapciya gidip almisligim var. Bence bekleme.

Ayşe'nin Kozası dedi ki...

Ben de okumalıyım, bazen sırf oğlum için okumaya çalıştığım kitaplar oluyor, onun için iyisini bulmaya çalışmak...off çocuk büyüdü gitti benim anneliğim evrim değiştiremedi hep en iyisini arama, en iyisini yapma telaşı...

Kitapsız Kedi dedi ki...

Ya ben de hiç sevmem fantastik kitapları, filmleri falan. Ama çok duyuyorum Ursula Le Guin'i. Listeye eklemeliyim diye düşündüm senin yazını okuyunca.

Unknown dedi ki...

:) oku oku oku:) Valla sen fotoğraf paylaştıkça benim tekrar okuyasım var:)

CEREN dedi ki...

Bende memlekette Harry Potter ve benzeri kitapları okumayan bir ben kaldım sanıyordum .. Aynen dediğin gibi ben de fantastik sevmiyorum,ne filmini ne kitabını hem de.. Hiç Harry Potter filmi izlemedim dediğimde insanlar bana uzaylıymışım gibi bakıyor ama ne yapayım yani, keyif vermiyor .. Senin bu yazından sonra bi şans daha versem mi acaba fantastik kitap ve filmlere diye düşündüm şimdi, malum yaş kemale erdi, yolu yarıladık, belki artık okuduğumuzdan,izlediğimizden farklı tatlar almaya başlamışızdır :)

Adsız dedi ki...

Ursula hayatımın kadını :) Yerdeniz Büyücüsü ise LOTR'dan sonra en çok sevdiğim :) büyücülüğe getirdiği bakış açısı o kadar ama o kadar güzel ki :) üstelik 3 kitabın üstüne de devam kitapları geldi bir çocuğu büyütüp yaşlılığına da tanıklık ediyorsun :)
Gerçi Yerdeniz Büyücüsü'nün aşırı dandik bir filmini çekerek kitabı mahvetmeye çalıştılar ama olmadı... İzlemediyseniz sakın izlemeyin. Kitabın hayali hiç kirlenmesin...

okuyanguzel dedi ki...

Ben fantastik kurgu severim ama bu kitabı okumadım. En kısa zamanda okuyacağım.