22 Eylül 2014 Pazartesi

Bana bir kadınlık geldi hemşire!

Bak işte şimdi sonbaharın anlam ve önemini konuşabiliriz, zira takvimlerimiz 21 eylül’ü gösterdi ve iş resmiyete bindi. Gerçi İzmir hala otuz derece ve üstü sıcaklıklarda seyrediyor ama ufaktan balkona veda etmeye başladığımıza göre sonbaharı karşılayabilirim.


Allah seni inandırsın, hafta sonu üzerime bir kadınlık geldi. Domatesler hazırlandı ve öhöm öhöm hiçbiri sızdırmadı, olmuş o iş! Sonra posta posta çamaşır yıkandı. Hafiften kışlıklar düzenlendi, Arca’nın kıyafetten yana eksikleri kontrol edildi. Banyo ve şifonyer dolapları temizlendi. Son kullanma tarihi geçmiş krem, losyon ne varsa ayıklandı. Kitaplık düzenlendi ve kış planları yapılmaya başlandı. İşte beni hayata bağlayan anahtar kelime “plan”! Bizim evin iç orta sıcaklığı yirmi beşten aşağı düşmüyor ama bir battaniye mi örsem diyorum? Ya da tüm dolapları tümden indirsem ve temizlesem mi diyorum. Dedim ama bana bir kadınlık geldi, gitmiyor.

Yazık ki kadınlığımı, süsümü püsümü dün düzenlenen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu”nda sergileyemedim, makyaj malzemelerimi bile ofiste unutmuşum, sahi en son ne zaman yaptığımı bile hatırlamıyorum. Neyse ben de bisiklet t-shirt, canlı bir capri ve bonus kafamla katılmayı uygun gördüm. Aslına bakarsan orada o toplananların arasında katılımcılardan ziyade “geçerken gördüm, araya kaynadım” biçimindeydim.

Hatta bir kadın çocuğuyla yanıma yanaştı ve “ay bunlar nereden geliyorlar, nedir?” diye sordu. Özellikle bana sormasının nedeni “normal” olmamış, diğerlerine yanaşmaya çekinmiş. Anlattım; “Bisiklet sadece bir spor ve hobi değildir, bisiklet bir ulaşım aracıdır. Medeni memleketlerde insanlar işlerine, okullarına bisikletle giderler, çünkü bunun için uygun güvenli yolları vardır. Biz de İzmir’de her yere bisikletle ulaşabilmek istiyoruz. Bu hem zaman hem yakıt tasarrufu hem de sağlıklı. İşte bu konuda farkındalığı artırmak için kadınlar süslendi ve bir tur atarak seslerini duyuracaklar.” 

Çok hoşuna gitti, “a ne güzel düşünmüşler, panayır gibi ne güzel…” diye diye uzaklaştı yanımdan.

Etkinliğe televizyon ve gazete muhabirlerinin de ilgi göstermesi bence çok faydalı oldu. Bisikletli polisler de eşlik etti, çoğu da kadın polisti, hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Bisiklet eylemlerinin ve farkındalığın artması dileğiyle…


13 yorum:

Yasemin dedi ki...

Beni yine güldürdün Çorba hatun, vallahi o işler varya hepsini birden yapmışsın ama şaşmıyorum banada bir deli anıı geliyor ve o an herşeyi yapıp kurtuluyorum 1-2 günlüğüne..:) Sonra başa sar. Eline sağlık..
Ve bisikleeett..
Ah o bisiklet..
İstanbul'da da o kadar az ki.. Sadece sahil yoluna tıkılmış biz, hayata geçiremiyoruz. Bağdat Caddesinde açıldı geçen sene, ama insanlar üzerine sürdü bisikletlilerin..
Kalktı tabii hemen.
Bak şöyle bir platform var ilgini çekerse, http://bisikletliulasim.com/

Öykücü dedi ki...

Saçlarınız o kadar havalı ki.Makyaja süse püse hiç ihtiyacınız yok.

Amsterdam'da bisiklet yollarına, herkesin ama herkesin, her yere ama her yere bisikletle gidebiliyor olmalarına çok imrenmiştim.Dört katlı bisiklet otoparkı vardı, bisiklet yolları ayrıydı.Bizim daha kırk fırın ekmek yememiz lazım.Katılan herkesi kutluyorum!

Sevgiler.

Ayla dedi ki...

Sabah gazete de gördüm haberi günün çorbası da katılmıştır dedim içimden ve bingo :)) Uzun süredir bir blogu takip etmenin faydaları :)))

okuyanguzel dedi ki...

Süper olmuş!

Adsız dedi ki...

Harikasınız harikasınız bayıldım size İzmir'li kadınlarınların farkı

yeliz dedi ki...

Çok tşkler, hesaplarını takibe aldım bile:=)

yeliz dedi ki...

çok tşkler:)
o amsterdam şehrine hasetimden çatlamayayım diye gitmek istemiyorum:)

yeliz dedi ki...

hahahha süper tanımışsın beni:)

yeliz dedi ki...

öpüldünüz:)

yeliz dedi ki...

özellikle kadınların olması çok ses getirdi bence. kadın hep önde ve öncü olmalı, inşallah işe yarar:)

Julide dedi ki...

Kadinlik bana da geldi. Aksamlari oturup el isi yapiyorum.
Gezegenlerin falan etkisi olmali. Dis mihraklar, yoksa icimde yoktur, yoktur evet.

Adsız dedi ki...

İzmir yine iyiymiş.İstanbulda yağmur yağdı 1 2 gün ve yorganları çıkardık.Çok güzel bir etkinlik olmuş iyiki hazırlanmış böyle bir şey :))

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok mutlu oluyorum böyle haberleri okuyunca,insallah az bir zaman kaldi bisiklet hayatiniza katilir en azindan Izmir bunun icin cok uygun diye düsünüyorum,birde ben bisikletimsiz ne yapardim onu düsünmek bile istemiyorumm!