10 Nisan 2014 Perşembe

Üçkuyular semt pazarını kaldırıp Türkiye'nin en büyük İstinye Park'ıyapıyorlarmış gereksizliğin daniskası!

Üşenmişim, semt manavından halledivermişim, boşvermişim derken pazara gitmeyeli haftalar olmuş. Yer cücesiyle babası beni pazara bırakıp parka gitmeyi teklif edince fazla mazeretim kalmamıştı. Yeşillikler için fuardan arakladığım bez torbalarım, ağır malzemeler için Pazar arabam ve sadece bozuklukları doldurduğum küçük çantam, tamam.

Pazara girdim, mis gibi sebze kokuları karşıladı beni.

Üçkuyular pazarını seviyorum ben, satıcılarla bir aşinalığım, hoşbeşim sohbetim var.

Hangi sebzeyi nereden alacağım belli. Domatesçi annemin memleketlisi, bahçesinden getirdiklerini satan genç kızlar, on beşinden beri pazarcılık yapan rokasından illa ki sümüklüböcek çıkan parmaksız yeşillikçim, kendi aralarından Kürtçe konuşup soran gözlerle bakan şahsıma da konuştuklarını tercüme eden fasulyeci, salatalıkçı kardeşler, temizlenmiş enginara fazladan para almayan kibar abim, şevketi bostanı her seferinde pişirme tarifleriyle torbalayan amca, yarım kilo az olur deyip bir avuç daha atıveren asla yerinden kalkmayan bereket ana görünüşlü teyze ve oğulları, soğanın her zaman incelerinden seçen, illa ıspanak da satmaya çalışan delikanlı…  Hepsini özlemişim ama en çok sarımsakçı nineyle dedeyi. Öyle tatlılar ki… . Onları bir arada görmeye o kadar alışmışım ki, bir hafta birinden birini göremezsem tezgahta, aklım çıkıyor. Nine nasıl da inatçı… Zaten ihtiyaç olmasa da alıyorum onlardan, bir de bana iyilik olsun diye bir avuç daha atıyor torbama. Allah ömür versin.


Bezelyenin çıktığını biliyordum zaten geçen hafta tazesinden almıştık. Ama taze fasulye tam bir sürpriz oldu. Üstelik fiyatı da çok değil. Küçük kahvaltılık biberler çıkmış Arca’nın çerez niyetine yediklerinden. Ispanaktan bıkmadık zaten. Enginarlardan buzluğa atmak için depoladım. Yazla kış arası  Pazar…

Pazar Pazar olalı benim yaptığım gibi bir talan görmemiştir.

Gerçi gelişmelere bakarsan bu gidişle pazarcılar benim talanımı mumla arayacak. Çünkü Pazar alanı satılmış, İstinye Park AVM yapılacakmış. Pazarcılara da yeni bir Pazar alanı tahsis edilmiyormuş. 

Nasıl olur? Haftada iki gün kurulan 750 tezgahlı Pazar. 

Yav ben bu pazar olayının samimiyetini seviyorum, insancıllığını, çocuğuma erik ikram edilmesini "tat bak abla helal olsun" diye elmasının dilimini uzatmasını seviyorum. Açık havada gezmeyi, pazarlık etmeyi, sofraya koyduğum üç beş dal tazeliği seviyorum. Yoksa ben de biliyorum markette de satılıyor sebze!

O bölgenin AVM’ye ihtiyacı yok ki. Trafik zaten korkunç orada, 24 saat hiç durmuyor. Metro gelecek de rahatlayacak diye umutlandığımız semte şimdi Türkiye’nin en büyük İstinye Park’ı kurulacakmış! 

İzmir’de o kadar zengin insan yok ki İstinye Park’taki markalardan alışveriş yapabilsin, gereksizliğin daniskası!

Binlerce İzmirli, artık AVM içine kurulan “organik bazaar”dan demetini 5 TL’ye sümüklüböceksiz roka alır! Çocuğumuza da “organik” portakal dilimi ikram ederler mi “bazaar”cılar bilmiyorum artık!


26 yorum:

annegazetesi dedi ki...

Şu anda senden duydum bunu ve çoook üzüldüm. Ben de severim pazar. Nedir bu avm canavarlığı yaa bitmedi gitti!!! İstemiyoruz biz kapalı avm biz çocuğumuzu pazara götürmek istiyoruz! Pöff :( imza kampanyası filan yapsak durduramaz mıyız acaba...

Sıla Topçam dedi ki...

o kadar gereksizler ki aklım almıyor. ceplerini doldurabilmek için yakında bizi de yıkıp üstümüze avm dikecekler. İzmir'de zaten gezilecek bir yer yok. şöyle insanların piknik yapıp oturacakları çaylarını içecekleri parklar yapsalar ya???

Okuyanguzel dedi ki...

Geçmiş olsun ne diyeyim. :(

Gulcin dedi ki...

ya hayir ya. zaten bin tane alisveris merkezi var izmirde. ayrica izmirde alisveris yapacaksam hatay caddesine cikarim, guzelyaliya inerim, konak var, en kotu ihtimalle bornova forum o da acik hava oldugu icin. Uckuylarda istinya parka neden gidelim ya. ama var ya gecen gun askeriyenin oradan yuruken garajdan geciyordum sohbet ediyorlardi. Iste izmirde bu kada buyuk acik alan mi kaldi diye. hakliymis amcalar :(

pazari da oyle bir anlatmissin ki Yeliz. Of ki of kalemine saglik.

Unknown dedi ki...

Sinir bozucu bir durum! Giderek AVMlerin içine ev de yapıp orda oturtacaklar! Ben de pazara gitmeyi severim mümkünse her hafta gitmeye çalışırım, çünkü oradaki samimiyeti, esnaflığı bulman çok zor seninde dediğin gibi, ayrıca marketlerdeki ürünlerde kusura bakmayın ama çok kötü, taze değil eğer rafa konulan gün gitmediyseniz.

Keşke Gerçek Olsa dedi ki...

Levent civarında oturuyorum. Levent'de Kanyon AVM var bir de 400 mt ilerisinde METROCİTY AVM sanma ki 2 sokak altta falan , bildiğin aynı cadde üzerinde . Şimdi bir de aralarına ÖZDİLEK AVM açılıyormuş. yani üçünün arası 100 er metre ya olacak ya olmayacak.
Geçen gün düşündüm de demek ki farkında olmadan doyuruyoruz biz bu markaları ki pıt pıt bitiyor avm ler.
Semt pazarı kadar güzeli var mı ya , çok üzüldüm . Bence birinin bu gidişe artık dur demesi gerekli !

Bezen Hindistan dedi ki...

Cok uzucu:(( Bu AVM gozu donmuslugunu anlayamiyorum hakkaten. Hepsi is yapiyor mu bu AVM'lerin gercekten? Hani hepsi tiklim tiklim da o yuzden mi yenisi bitiveriyor her koseden? Ciddi soruyorum, acaba ben buradan baktigimdan mi anlamiyorum diye.

Adsız dedi ki...

Sizden duydum şimdi bende :( Üçkuyularda oturan ve oradan alışveriş yapan biri olarak cevap veriyorum.Çok ama çok gereksiz. 1km ötede Agora , kipa, palmiye.... hepsi var zaten. pazar sabahları tezgahlar yeni kurulduğunda o mum gibi dizilen sebzeleri görmek için kahvaltılık bahanesiyle erkenden giderdim :(( nilgün

yeliz dedi ki...

yok satılmış maalesef eski konak bld bşk halletmiş. bari bir açık alan gösterseler maalesef o da yok:(

yeliz dedi ki...

inciraltı kent ormanı nasıl gittiniz mi? hiç gitmedim ama bir bakacağım

yeliz dedi ki...

aynen gülçinim. kim ne yapsın istinye parkı izmirde onun park yerine koyacak kadar porsche miz yok ki:)) sağ ol öperim

yeliz dedi ki...

evet ben de tazesine denk gelemiyorum bende bi sorun var herhalde:)

yeliz dedi ki...

ay biliyorum oraları saçmalık resmen ya damla. işin ucunda para olunca kimse dur demiyor. ama galiba bu izmirdeki sürekli erteleniyormuş yakında doğuş grubu yatırımdan vazgeçer diyorlar. ay hadi inşallah:)) tembelliğimizle bezdirdik adamları galiba

yeliz dedi ki...

bence yapmıyor ama yaptığı kadar yetiyor sanırm daha doğrusu şöyle diyeyim, dükkanlar hep boş, alışveriş yapan pek yok. oyun salonları sinema fast food falan satılıyor. gereksiz yani.

yeliz dedi ki...

ben de çok üzgünüm. belki ertelenir veya vazgeçilir diye dua ediyorum. gerçekten o bölgeye AVM ihtiyacı hiç yok. gereksiz.

Adsız dedi ki...

Ay gereksiz bunlar yaa... :( Valla çok üzüldüm. Kökten İzmirli olsam da üniversite okumaya gittiğimde tanımıştım şehri ve Balçova girişinde bi öğrenci evinde kalmıştım epeyce, üçkuyular pazarıyla da epey bi haşır neşir olduyduk doğal olarak. Bi şeyini de bırakın değiştirmeden be kardeşim şu şehirlerin! Çok lazım kümbet gibi bir AVM daha... Kutu kutu pense, paket hava solumaya kadar gider bu işin sonu!Hayır bi de yer göstermemek ne demek? İttirin gidin şurdan naaparsanız yapın, Almanya'dan zeengin akrabalarım gelecek demişler resmen.
Ay valla çok üzüldüm, çeneme/elime vurdu yaa... Öff... Talana İstanbul'dan "alışkınız" da İzmir'den de böyle haberler gelince ciğerimi delip de geçiyor... Bilge

kipri dedi ki...

Izmire tasinali 8 ay oldu. Daha once gelmemistim hic. Ve benim icin tam bir hayal kirikligi oldu izmir. Yemyesil bir yer bekliyordum. Kent ormana gittim nispeten guzel. Cocugumu hem yurutecek hem oyun parki ola yemyesil bir yer bulamadim bu sehirde cok mutsuzum.

yeliz dedi ki...

Hmm nereden geldiniz bilmiyorum ama izmire yeşil alan beklentisyle geldiyseniz hayal kırıklığı normal çünkü izmirin en büyük eksikliği bence yeşil alan. İşte böyle kent ormanları doğal yaşam parkı vs ile tamamlamaya çalışıyorlar artık olduğu kadar...

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Şaka yapıyorum deyin lütfen, yoksa haftasonu mu zehir edecek düşünceler hasıl olacak beynimde ve ruhumda. :(( Yılların pazarı, inanamıyorum nasıl bu kadar aç olabilirler. Bu şehre bu kadar AVM zaten fazlayken, nasıl bu kadar duyarsız kalabilirler. Herkesi uzun saatler çalıştığı kölelik sistemine inatla itmekten başka bir şey değildir bu, kahrolsun bağzı şeyler...
Kusura bakmayın, kusmak istiyorum artık olan biten herşeye..
Bugün Alaçatı Ot festivaline gitmeye karar vermişken, aldığım bu haber cidden çok üzdü!!
Sevgiler, güzellikler dilerim olabildiğince...

yeliz dedi ki...

Aynen ama epeydir gündemde hala yol alamadılar diğer belediyeler erteletiyor sanırım

yeliz dedi ki...

Maalesef satıldığı kesin doğuş grubuna ama hala aksiyon alamıyorlar bürokratik engeller sanırım. Doğuş da vazgeçmekle tehdit etmiş diye okudum hahaha canıma minnet. Sürüncemede yani.

yeliz dedi ki...

Ay yarım gitti mesaj. Avm saçmalık zaten hadi sattın bari pazara alan göster o da yok:( boşverin bellli olmaz belki bir yoku bulunur ot festivaline biz de yarın gideceğiz inşallah tadını çıkarın sevgiler:)

Julide dedi ki...

Bu habere kalbim dayanmaz!

Duslerimden İnciler dedi ki...

Oraya yakın bir kaç tane AVM varken böyle bir şeye girişmeleri saçmalık. İstanbul da adım başı AVM var çoğu gereksiz. İzmirlileri AVM 'ye alıştırmak için baya uğraş veriyorlar umarım işe yaramaz.
Geçen gelişimde Kemeraltı çarşını gördüğümde çok üzüldüm. İzmir umarım küçük İstanbul olmaz :(((

Adsız dedi ki...

bence istinye parkın gelmesi çok iyi olur izmirin ihtiyacı olan bir avm inşşşlah içinde macrocenter flanda olur hata türkiyenin en büyük avm si olsun bunu ben demiyorum herkez böyle diyor çoğu 21.yüzyıldayız pazar ne yahu

yeliz dedi ki...

hahaha ben bu yorumu görmemişim. İhtiysç mı? neye? tüketmeye mi? Pardon salak mısınız siz ? puhahahahahahhahahahhah 21. yüzyılda avrupada medeniyetin göbeğinden bildiriyorum avm yok burada gülüm. siz havasız avmlerinizde sürmenaj devam !