28 Ocak 2014 Salı

Ayfer Tunç ile tanışmak için güzel bir kitap : Kapak kızı

Kitap kulübünde Türk kadın yazarlara taktığımız bir dönemdi, Mine Söğüt’ün hikayeleri ile başlamıştık, Leyla Erbil’in Tuhaf bir Kadın kitabını çok sevmiştik. Evet Elif Şafak’tan, Ayşe Kulin’den  başka kadın yazarlarımız da var onları da tanımalıydık.
Ayfer Tunç’un başarılı bir yazar olduğunu biliyordum ama okumamıştım, yani hakkında okuduklarımı saymıyorum. Biliyordum mesela “Kapak kızı”nı okuduktan sonra “Yeşil Peri gecesi” gelmeliydi. Kulüpte kimse okumamıştı, hemen öneride bulundum, değerli bir yazar, okuyalım, tanıyalım. Hatta listemize aldık ve hatta ben siparişini bile aylar öncesinden verdim.

Gel gör ki bizim kulübün listesi Ayfer Tunç’un metinleri gibi organiktir ve değişmeye gelişmeye açıktır. 

Nitekim “Kapak kızı” zaman aşımına uğradı ve bir şekilde listeden kalktı. Ama benim okuma listemden kalkmadı tabii ki. Ayfer Tunç’un yeni kitabının çıktığı haberlerini aldığım günlerde tamam dedim, zamanıdır

Kapak Kızı, zengin diline rağmen akıcı ve hızlı okunan bir roman. Özellikle kurgu çok başarılı. Karlı bir tren yolculuğuna sıkışıp kalmıyor hikaye, kahramanların hayatlarına geçmişlerine yayılıyor. Ve ustalıkla kesişiyor yolları. Sever miyim, iyi midir, derken bir de bakmışsın içindesin romanın ve kahramanları elini uzatsan tutabilecekmişsin gibi canlı.

Hep derim, bir yazarla tanışmak, yeni bir arkadaş edinmek gibi.

5 yorum:

Keşke Gerçek Olsa dedi ki...

Heh işte ben de Yeşil Peri Gecesini okumadan önce keşke biri de beni böyle uyarsaydı :)

Sen gel de "Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Hikayesi " nin içinde kaybolmuş bana sor Ayfer Tunç'u. Hayır 25 günde 1 kitap bitirilemez mi ? Ama kitabın kötülüğünden değil benim zamansızlığımdan ve kitabın 500 sayfa oluşundan. Araya 5 gün giriyor mesela diyorum ki dönsem de unuttum her şeyi herkesi ama yok hop hikaye beni aynı yerden içeri alıyor.
Yüzyılın hafıza ödülünü ortalama 100-150 karakteri size unutturmadan aynı kitapta toplayan Ayfer Tunç'a verilmeli.
Zekası önünde tekrar tekrar şapka çıkartıyorum :)

Adsız dedi ki...

Kurtlarla kosan kadinlar'in bende ayri yeri vardir. Bekliyorum da bekliyorum hakkinda yazasin diye, yazmiyorsun!! Yazsan ya ;))

yeliz dedi ki...

Yazacağım hatta yazdım bile ama kitabın tamamıyla işgili yazmak uzun olacak not aldığım kısımlardan ara ara yazacağım

yeliz dedi ki...

Hadi ya:) kesin okumam lazım o halde:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Yeliz,
Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Hikayesi gerçekten çok ilginç bir kitap. Ya çok seversin ya da nefret edersin. (Hani taze kişniş de öyledir ya. Sevgi ile nefretin ortası yoktur. Ya o uçtasındır ya da öbür uçta) Ben çok sevenler grubundanım. "Zekası önünde tekrar tekrar şapka çıkarıyorum" yorumu durumu tam da anlatmış bence. Mutlaka okumalısın.
Sevgiler.
Zeynepp