25 Haziran 2012 Pazartesi

İzmirliler yazlığa gider

İlk fark ettiren Elvan olmuştu. Ankara’da insanlar tatile gider demişti. Otele gider, iki haftalığına pansiyona gider ama tatile gider. İstanbullular da öyledir. Ama İzmirliler tatile gitmez.

İzmirliler her Cuma (iyimser mi oldu? Hatta Perşembe :P) yazlıklara taşınır. Pazar akşamları hatta Pazartesi sabahları da şehre geri dönerler. (Misal bu sabah çevreyolu trafiği Buca sapağına gelmeden başladı, ŞOK!)

Bir tür göçebe hayatı. Haftalık göçebeleriz biz! Perşembeden başlar hazırlıklar, küçük bir çantaya giyecekler konur. Kasaptan et temin edilir, evet mangalsız yazlık olmaz! Cuma işten biraz erken çıkılır, yollara düşülür.

Her şey ayağını çime basmak, denize sokmak içindir. Geçmiş haftanın stresinden kurtulma ayini yapar İzmirli.


Ben bu hafta şanslıydım. Arca ile sürekli oynayan, ona kitap okuyan bir Duru vardı hanede. Sonra Çukuraltı pazarı için annemi ayarladım. Güneşin beynimizi pişirdiği iki buçuk üç arası kafalarında şapkalar ellerinde pazar arabası, boş pazarda alışveriş yapan iki kadın bizdik. Pazar o kadar boştu ki “dönüşte senden alırız” deyip başkasından alışveriş yaptığımız pazarcılar yolumuzu kesti, “hani benden alacaktın” diye. Anında arazi :P

Arca?

Duru’nun doğum günü partisinde, Duru’nun güzel arkadaşlarına hava atacağım diye iki dilim pastayı nefessiz bitiren O!

Üç tekerlekli bisiklet virtüözü O!

Üç saatlik öğle uykularında enerji toplayıp o park senin bu zıpzıp benim enerjisini harcamaya çalışan O!

Sahilde mısırları gevrekleri ekmeksiz götüren O!

"Ben burada Duru'yla kalacağım" deyip bizi heveslendiren sonra da yan çizen yine O!

Alacağın olsun cüce biz de seni bırakıp vınlayacaktık!



6 yorum:

Leah dedi ki...

Sen yazınca düşündüm de gerçekten ben de bir Aydınlı olarak hiç tatile gitmedim. Hep yazlığa gittim. Çok ilginç. Nedense yaptığımız bize tatil gibi gelmiyor. :)

Adsız dedi ki...

doğma büyüme bir ankaralı olarak kesinlikle çok haklı, 365 günde izmire tatil için gitmeyi beklediğim o 15 gün çocukluğumun travmasıdır:)) mercan..

zero dedi ki...

Bana bıraksana Arca'yı Datça'ya, ama bir daha alabilir misiniz elimden bilmiyorum:))

laleninbahcesi dedi ki...

Yeliz
İstanbullularında yazlık kültürü Kumburgazdı... Biz okullar ttail olunca taşınırdık, bablar hafta sonları gelirdi. Ama sonra orayı beton yığınına çevirdiler, denizi hallettiler o kültür kayboldu.

Esra dedi ki...

İzmirlileri kıskanmak için en geçerli nedenlerden biri bu galiba :)

alev ertürk dedi ki...

şanşlı hatunlarsınız valla ,kıskandıııım :(((