7 Mayıs 2012 Pazartesi

Geldik şanlı analık tarihimin en çetrefili savaşına

Yok anam terrible 2 horrible 3 fucking 4 diye başlamayacağım. Çünkü bu savaş zamansız... Yıllar geçtikçe şarap gibi yıllanıyor, katiyen bitmiyor. Her dönem ayrı bir tat ayrı bir sefer. Haçlı seferleri mübarek.

Uyku be ya uyku!


Bebelerin uyuması dedin mi, bizim internet analarında iki ana görüş hakimdir.
Kimi “bak alman analar bebelerini yatağa atıp gidiyor, sonra kendine güvenen bir nesil yetişiyor, kendi kendine uyuyan çocuk özgüvenli olur, at çocuğu yatağa ağlaya ağlaya uyur” der.

Kimi “anasıyla uyuyan çocuğun özgüveni yüksek olur, kendisini güvende hisseder, aman bebeni koynunda uyut bak bütün batı toplumu ferber yanlışından döndü, şimdi moda attachment parenting, aman diyim trendden gözünü, kulağını ayırma” diye aklını çeler.

Hayalinde hep o “kitap okuyorum, yavrumu öpüyorum, yavrum da gıkını çıkarmadan yastığa kafasını koydu mu, mışıl mışıl uyuyor” konulu idealizm sahnesi vardır ama gerçek bambaşkadır.

Hele bir de bebenin kokusuyla uyumaya bünyeyi alıştırdın mı, beraber uyumak için hep bir bahanen vardır. “çalışan anneyim, göremiyorum, bebem bensiz kalıyor, özlüyorum.. hem zaten ayrı uyutamıyorum öyle yorgunum ki yanına uzanıveriyorum kokusunu çeke çeke ohhh…”

Bendeki bahane : “ay alıştık hastanede bir ay koyun koyuna uyuduk, çok alıştı beni bırakamıyor” idi.

Ulen çocuk iyileşeli (çok şükür) bir yılı geçti, senden benden cabbar, pabuç kadar dil, her halta aklı eriyor, bir uyumaya gelince mi naif?

Neyse saptırmayalım konuyu, bu en başta bahsettiğim ikilemde değilim. Hiç olmadım.

Vaktiyle el kadar bebeme “yatır kaldır” yöntemini uygularken de böyleydim, bebemi koynuma alıp uyuyakalırken de böyleydim, şimdi “yeter ulen eşek kadar oldun, zıbar yat kendi kendine uyu!” derken de böyleyim, yani katiyen ikileme düşmüş değilim.
Neden? Çünkü umrumda değil!

Çünkü uyurkenki hareketlerim ve tavırlarım ile yavrucuğumun gelecekteki özgüveni arasındaki bağlantı olasılığı “bir tarafımdan aşşağa Kasımpaşa”dan öteye gitmiyor. Çünkü inanmıyorum! Eğer vaktiyle Ferber kardeş beni ikna etmiş olsaydı, onu da seve seve denerdim.

Dediğim gibi Arca’nın duygusal gelişimi “uyku” özelinde umrumda değil. Kimsenin anasıyla uyuyor diye sapık olacağına da inanmıyorum, keza ağlayarak uyudu diye özgüvensiz bir loser olacağına da…

Sen bebene tüm sevgini, ilgini tamamen kendini verdikten sonra ağlasa da bir şey olmaz. Ya da bütün gün açmışsın televizyonu koymuşsun önüne dönüp de bakmamışsın, gece almışsın koynuna, ne fayda? Bu işler yatakta olaydı…

Neyse, ben neye takıyorum? Ne diye son bir senedir, misler gibi bebemin koynunda uyumanın tadını almışken şimdi çark ediyorum, “yeter ulen” diyorum?

Çok affedersin “kendim” için. Çin ile İstanbul seyahatleri arası hepi topu birkaç hafta olunca işin iyice moku çıktı. Arca’nın uyku ritüeli kısaca şöyle olmaya başladı:

Pijama, diş fırçalama, iki kitap, yastık kabartma, anneyle yatağa yatma, anneyi okşama sevme öpme, ANNEYİ UYUTMA, annenin uyuduğundan emin olduktan sonra uyuma. (abartıyorsun diyeni çok pis tepelerim, kaç defa İlker odaya girdiğinde beni horlar, Arca’yı da benim yüzümü okşar bulduğunu ben bile saymadım) Haftalarca kocamın yüzünü görmedim lan ben, evliliğim çökecek kardeşim! Yatağımı özledim yav, her sabah sırtım tutuk. Hayır bir de İlker’e tembih ediyorum, uyandır diyorum, uyanmıyorum. Saat kuruyorum, duymuyorum.

Önceden de bu sıkıntı vardı, bazı girişimlerim olmuştu, lakin bu defa komik pozisyonlarda uykuya yakalanmaya başladım. Yatakta otururken oturduğum yerde uyuyakaldım kaç defa. Sonra Arca’nın yatağının yanındaki pufta otururken önce ellerimi tuttu, sonra ayaklarımı yatağa uzatmışım, derken kafa yastığa düşmüş, sonuç itibariyle bir dötüm pufta diğer tüm uzuvların Arca’nın yatağında… Maymun oldum lan herif uyuyacak diye.

Demem o ki… bundan gayri Arca cücesi kendi kendine uyuyacaktır!
Azmettim işte o kadar!

10 yorum:

Cigdem dedi ki...

cok tanidik geldi allahim bu dediklerin:)). yatir-kaldirla baslayan maceram, koy-gitsin-mis-gibi-döne-döne-bebenin-yaninda-uyu moduna döndü, hatta uyutul moduna, pavlonun köpegi gibiyim, uyku rutinine baslarken tatli bir agirlik basliyor bende:). Biz futon actik iki kisilik kuzunun yataginin yanina, bazen babada geliyor, mis gibi ailecek uyuyoruz:).

Gulcin dedi ki...

anneyi uyut, annenin uyuduguna emin olduktan sonra uyu :)

Arca anneyi uyutma egitiminin zirvesine ulasmis galiba :)

Kolay gelsin yeliz!

Deli Anne dedi ki...

haydi inşallah:) benim de çilem çok uyku konusunda ama artık çözümü buldum, iki bağırıyorum sesler kesiliyor:)

Oz dedi ki...

Ben de ayni yoldayim Yeliz, ama benim isim daha zor, Nil bizim odada uyumaya alisti. tekme yemeden uyumak istiyorum artikk....

Fikriye Filtresiz dedi ki...

Gözlerim doldu benim, biraz önce yaptığım taze fasulyenin soğanından da olabilir pek tabi de zor anacım zor. Ada'yı 1 sene önce ayırdım kendimden, ayırmak denirse tabi. hala 3 posta yatağıma geliyor. Amaaan koy dötüne yaa, 15 yaşına gelip koynunda uyuyacak değil ya (derken gözümün önüne gelen fotoğraf karesinden ürktüm bir anda:))

Pratik Anne dedi ki...

Bizim danalarin hala yatarken beni veya bazen babalarini istedikleri oluyor. Anlasmamiz var. 2 dakika biriyle, iki dakika biriyle yatip, sarilip, koklasip, opusup, mincirip sonra kalkiyoruz. Alan memnun, veren memnun.
Bir de artik yavru buyudu. Biz kalkip yemek yapmam lazim, banyo yapacagim, etrafi toplayacagim daha cok isim var dedigimiz zaman anliyorlar. Belki Arca da anlar (anlar dedigim anlayisli olur manasinda)

ÇokBilmiş dedi ki...

Benim kız da beni uyutmadan uyumuyor çoğunlukla :)
Ben de yorgun oluyorum zaten. Ayrıca bizim yatağımızda hep beraber uyuyoruz biz. Bu nedenle beraber yatıp, beraber kalkıyoruz çoğu zaman. Eşimle haftada 1-2 gece akşamları geçiriyoruz. Başbaşa kalmak istediğimiz zamanlarda da anneanneden rica ediyoruz. O kızımı uyuturken biz eşile içip, coşup gece de kızımızın koynuna giriyoruz :)

Ki benim danam da Doğduğu günden beri kendi yatağında, kendi kendine uyuyan bir bebekti. 21. ayında by yana ise içinde bulunduğumuz durum budur.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

bizim kendi kendine uyuyan velet de yalan oldu gibi. yatagının bariyerlerini açtık. eskisi gibi yatırıp çıksam da artık her akşam en az 6-7 kere "ben geeeldim" diye salona damlıyor uyuyana dek. sabaha karşı bazen bizim yataga geliyor. olay yatak bariyerindeymiş, uyku eğitiminde değil. ama birlikte uyumak cok tatlı be ya. babasına gotunu donup boynuma sarılınca eriyorum

Seyhan dedi ki...

Bizim kız kendi kendine uyuyor desem anneler beni taşa tutarmı acep :)

Biz olaya şu şekilde başladık .önce odasında yanında yatıyorduk sarılıp uyuyordu. e yorgun olan anne babada yanında uyuyabiliyordu vs.

Sonra yanına yatma değilde yatağın kenarına ilişme , sandalyede oturma aşamasına geçtik. O yatıyor biz oturup bekliyorduk. sarılmak yanına yatmak yok. gel dersen şuan senin uyku saatin benim değil sen uyu ben burada bekliyorum gibi kesin cevaplar verdik.

Yatakta kendi kendine yatarken yanında sevdiğin bir oyuncağı alıp ona sarılmaya başladı bize sarılmak yerine böyle bir çözüm ürettik.

Sonraki aşama sen ayıcıkla yat ben tuvalete gidip geliyorum, su içip gelicem , yada gündüz uykusuysa genelde o uyurken yemek yaparım ve bunu bilir . yemeğe bakıp gelicem diyorum. Genelde tamam diyor. biz gidip gelicem ayağına çıkıp gelmiyoruz:) genelde % 85 bizimki kısa sürede dalıyor. Zaman zaman uyumayıp sesleniyor . o zaman kısa süreliğine girip sonra bişeyi bahane edip yine çıkıyorum yada kısa sürede daldığı için sorun çıkarmadan bekliyorum.


Bazen gece uyanıp bizim yatağa geliyor. İçimizden biri genelde babası alıp onun yatağına gidiyor orda devam ediyorlar yada bizim yatakta uyuyor birimiz iyice dalınca odasına geri taşıyor sonuçta uyanması gereken yer kendi yatağı.

Şimdilik kendi kendine uyuyor. bizim beklememize gerek yok ama eminin kardeşi gelince ve bi süre bizim odada yatınca o da bizim o dada kalmak isteyecek asıl beni korkutan bu :(

kademe kademe deneyerek bu şekilde bişey uygulasan belki işe yarar ... Ay ne çok yazdım ya :)

yeliz dedi ki...

arkadaşlar bütün yorumlar için teşekkürler.
seyhancım bizdeki durum aynı sizin başlangıçtaki gibi ama şu anda puf aşamasındayız, bakalım umarım sizin gibi başarırız sonunda,
sevgiler

pratik annem el ense yağlı güreşi anlatacağım birazdan gerçekten koacaksın ama anlayacak eminim uyum gösterecek iş kararlı olmakta:)

hülya sen azmedersen yine disipline sokarsın şimdi tatlı tatlı keyfine bak boşver:)