9 Şubat 2012 Perşembe

Termodinamik ukelası burada!

Neden sürekli “sıcaklık” yerine “ısı” kelimesi kullanılıyor? Fitil oluyorum. “Isı” bir enerji birimidir. Isının düşmesi diye bir tabir yoktur!
Sıcaklık düşer, çıkar.
Isı ? düşmez kalkmaz bir Allah!

Bunu bir de ulusal haber kanallarında yapmıyorlar mı, deli oluyorum. İsimsiz tehdit mesajları gönderesim geliyor!


Bir mühendis olaraktan hemen bilimsel olaraktan -sokaktaki insanın anlayacağı şekilde - açıklıyorum, anlamayanın kafasına terliği atarım.
Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Isı enerjisi veren maddenin sıcaklığı düşer. Eğer belirtilen değer termometre ile ölçülebiliyorsa, sıcaklıktır. Isı ise, belirli sıcaklıktaki bir cisimden, daha düşük sıcaklıktaki bir cisme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir.

Nereden çıktı bu termodinamik ukelalık diyene de çok pis dalarım!

Burası çorbacı mı kardeşim! Okuyanın genel kültürüne katkı da içeriyor bu blog!

Nereye bağlayacaktım?

Neden diyordum?

Neden bizim apartman bu kadar çok ısınıyor? Son günlerde bir mühendis olarak türlü girişimlerim oldu, sonuçsuz kaldı. Çünkü çoğunlukla ev sahiplerinin oturduğu ön blok kuzeye bakıyor ve apartman hakkında bu çok üşüyen yaşlı insanları söz geçiyor, biz sefil kiracıların değil! İşte olan bu!

Arca’nın odasında termometre var, dün gece 27 C’yi gördü bu gözler! Ulen yaz sıcağında oda sıcaklığı 27 C olmaz be! Radyatörün vanası zaten kış başından beri kapalı, katiyen açmıyoruz. Bir de açsak 30 C’yi göreceğiz garanti. Hemen sarıp sarmaladım cüceyi, açarsın pencereyi. Üstünü açmasın diye de başında oturuyorum, 24 C’ye düşünceye kadar durdum yanında, elim sırtında. Öksürük tam kesilmedi ama burnu akmaya başladı. Nazal aspiratörü de dayarsın, bir hüpletirsin sümükleri, oh ben nefes almışım gibi rahatladım şerefsizim.

Kış vakti çocuğun penceresi açılır mı deli kadın diyeceklere buyurun buradan tıklayın diyorum, daha da demiyorum!

NOT: Bakalım yazının başında bahsedilen, "ısı – sıcaklık arasındaki farkı anlayabilmiş miyim", diye merak edenler verdiğim linki mutlaka tıklasınlar. Esra Sert ile çok değerli bilgiler paylaşan profesör sağdan soldan termodinamiği katletmişler röportajda.

11 yorum:

Cigdem dedi ki...

benim de kis tatillerinde Türkiye'ye gittigimizde en takik oldugum konulardan biri bu. nasil isitiyorlar evleri inanamiyorum. birini ziyarete gittigimizde, kapi acilinca firin acilmis efekti oluyor ilk, sonra otururken kenarda basliyosun kurdesen dökmeye, üstüne de ikram edilen cayi icince, güzel bir kese kivamina geliyorsun artik. dedigin gibi yas ilerledikce, cocuk gelecegini duyduklarinda vs. dereceler daha da yükseliyor.

Evrim dedi ki...

24 bile çok ki Yeliz! Daha da açık bıraksaydın pencereyi keşke. Açık burun bile tıkanır o sıcaklıkta uyuyunca, halihazırda kapalı olansa beton olur :))

yeliz dedi ki...

öyle çiğdem ya, resmen şortla dolaşıyoruz evin içinde.

Evrimcim haklısın, aslında 20 C filan olmalı ama yemedi bir anda soğutmak, alıştıra alıştıra bünyeye soğuğu vereyim diyorum:)

annemahsustan dedi ki...

Ben de termometre yerine dereceyi getir, dereceye bak bakalım diyenlere hasta oluyorum.
Merkezi sistemli binalarda çok rastlanır durum sizinki.

neselihaller dedi ki...

ah kıyamam...kafayı kırmış bir mühendis anne daha....kulübe hoşgeldin canım....

Canan dedi ki...

"Burası çorbacı mı kardeşim!"de koptum ben, ısım arttı resmen :D

Selen dedi ki...

Yeliz'cim bizde ne yaparsak yapalım 22'nin üzerini göremiyoruz. Ama sanırım ortalam 21C daha sağlıklı bir durum. Yada zavallı oğlum doğduğundan beri stabil aynı derecede olduğundan buna alıştı. Ama 27C şaka gibi gerçekten. Sevgiler.

chfashiontrend dedi ki...

bloğunu yeni keşfettim ...çok şeker :)yazını okurken gülümseme ile okudum ...sevgiler

Adsız dedi ki...

yeliz sana ilk kez sinir oldum! oda 27derece diye camı mı açtın gel bizim evde dötün donsun, evde 2 kat çorap üzerine yün çetikle battaniye altında oturda göreyim seni. bizim apt tam tersi yaşlılar nasılsa 9da uyuyorlar çok doğalgaz gitmesin çok para ödemeyelim diye erkenden kazan kapansın istiyorlar. ama ben 8de gidiyorum eve, daha sofradan kalkmadan uyuma moduna geçememki. ama yok para çıksın izmir gibi ılıman iklime değil gözünü çıkarıp ekvatora taşınıcam:) mercan

Burcu.. dedi ki...

Evde hiç termometre olmadı desem :)) Nispeten soğuk olan ve kombili bir evde oturuyoruz. Hiç kısa kolluyla gezilecek bir ev değil yani öyle söyliyeyim. Kombi en düşükte yanar, dışarının soğuğuna göre ev soğursa kombi yükseltmek yerine bebenin üzerine bi kat daha giydirilir:)) Zaten çocuğu öyle bir alıştırmışım ki soğuğa ev azıcık ısınsa gece asla uyuyamıyor, kalkıp kombi kapatıyorum uyusun diye:))
27 derece görsek bünyemiz şaşar toptan cıbıl gezeriz herhalde biz :))

Fikriye Filtresiz dedi ki...

Ay sizin apartmanınızın yaşlılarını yiyeyim ben tüm cimri yaşlılar bizim apartmanda mı buluşmuş yaa, bak nasıl öfkelendim şimdi. Valla ben evde sıcak seviyorum 27 derecede mis gibi yaşarım don atlet.