1 Aralık 2009 Salı

Uykusuz geceler sorunsalı!!!

Herkesin mi bebeği geceleri deliksiz uyuyor yoksa benden başka herkes gece uyanmalarını olağan mı karşılıyor?
Bana bu uyku olayı acayip sıkıntı vermeye başladı, bloğa uğrayanları da baydığını düşünüyorum.
Evde olsan bile deliksiz gece uykusu uyuyamamak zor bir durum. Ben ki uyku seven birisi değilim ama ben bile dayanamaz haldeyim. Herşeye katlanılır da Arcanın uyku kalitesinin düştüğünü düşünüyorum, en çok buna üzülüyorum.

Kısaca; Arcanın uykuya geçiş son derece kolay, yıkanma, alt değiştirme, pijileri giyme kitap okuma, odaya geçiş, emziği verme, kucakta dik konumda pışpışlarken ninni söyleme ve gözler kapanmaya yakın yatağa koyup biraz daha pışpış pandaya sarılma ve dalma (Tracy ablam usulü). Hala gece 10 gibi uyku öğünü veriyoruz. Çünkü bu bizim 6. öğünümüz, ara öğünümüz. 15 dakikalık öne çekmelerimiz devam ediyor, yakında gece yatmadan önce emecek ve uyku öğünü kalkacak, planımız bu.
Sonra Arca bazen 1, bazen 2 gibi uyanıyor. Bazı geceler uyuduğunun üzerine uyku öğününe kadar uyandığı, kendi kendine daldığı ya da ağlarsa, emzik verilerek uykuya döndürüldüğü oluyor. Ama çoğunlukla uyanmalar gece 1 gibi 2 gibi başlıyor. Bazen 3 e kadar devam edip, sonra birkaç saat daha uyuyabiliyor. Bazen 10 ar dakikalık aralıklarla bazen de 1 er saat aralıklarla uyanıyor. Belirli bir motif olmadığından anlatmak kolay değil. Artık geceleri not tutmaya başladım.

Çözümsüzlük fena...

Bu 10 günlük "Arca ile aşk yaşama tatili" bazı soru işaretlerini kaldırmaya ve yenilerinin eklenmesine vesile oldu.
Ne demiştik? Uyku bölünmesinin olası sebepleri:
1. Anne işte olduğu için özleme, birlikte vakit geçirme isteği olabilir mi?
KESİNLİKLE HAYIR... 10 gün dipdibe koyun koyuna yaşadığımız için böyle bir özlemi olmaması gerekirdi ama yine uyandı, hem de ne uyanmak.
2. Açlık; çok yediği ya da az yediği günlerdeki uyku düzeni arasında hiç farklılık yok. İştahlı olduğu ve en az benim kadar yediği günlerde de aynı uyanmalar görülüyor. Üzülerek (çünkü sorun bu olsa çözümü ne kadar kolay olurdu :( ) bunu da eliyorum.
3. Erken yedirip yatırmak? Birkaç gece 9 yerine 8-8 buçuk aralığına çektik uykuyu, değişmedi.
4. Gündüz uykuları... Tüm tatil boyunca düzeni hiç bozmadan sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 ye düşürdüm. En geç 5 te uyandı ve bir daha gece uykusuna kadar uyumadı, sonuç değişmedi.
5. Alışkanlık?? Yok uyanma saatleri hep farklı, yani alışkanlıktan uyandığını sanmıyorum.
6. Yanına yattığım için beni isteme, alışmak? Korkuyorum ama pek ihtimal veremiyorum. Özellikle 2 gece üst üste yanına yatmamaya çalışıyorum ki alışmasın. O değil ama ben onun kokusuna alışabilirim:) Bu olasılığı tamamen de eleyemiyorum, çünkü bazen yanına yatınca 1-2 saat uyuyor, bazen beni pek istemiyor, zırt pırt uyanıyor. Yani aslında bu olasılık da hala gündemde.

Geriye son 2 güçlü olasılık kalıyor:
7. Diş!! Sorunun diş olması için dua ediyorum. Çünkü bu demektir ki geçecek. En azından diş ağrısı bitince bitecek!! Diş jeli sürdüğümde 2-3 saat uyuyabiliyor. Ama bazen diş jeline rağmen uyanmaya devam ediyor.

8. En büyük korkum : Ben bir propum!!! ya da emzik, ya da İlker, ya da .... bilmiyorum ama ortada prop olmuş birşeyler olabilir. Bazı geceler kendimizi bilmez halde, ilk mıklamaya yanına koşmuşluğumuz olabilir. Yani kendi kendine uyumasına fırsat vermeden yanına gitmişsek, ona kendi kendine uyumayı öğretememiş olabiliriz. Olabilir diyorum, çünkü bu hatalı ebeveynliği bilinçsizce yaptık muhtemelen. Bir taraftan -uyanık olduğum zamanlarda gözlemleyebiliyorum- emzik de düşse, kendisi de uyansa yanına gitmemize gerek kalmadan uyuyabiliyor deyip hayır biz prop değiliz diyorum, bir taraftan diş de değilse başka birşey kalmadı deyip buna yoruyorum.

Sonuç... olasılıkları 2 ye düşürmek rahatlatıcı. Ama prop meselesi kafa yorucu... Gece mahmurluğu ile çok bilinçli hareket etmediğim için tam neler yaşadığımızı bilemiyorum. Bazı geceler, uyutmaya halim olmayınca yanına kıvrılıyorum, ama ezeceğimden korkuyorum... Üstelik acayip zorlanyorum, tamam küçük bir kadınım ama o yatağa sığmak için cüce olmak lazım, her tarafım tutuluyor, uyansam daha iyi diyorum.

Bir de son zamanlar üzerinde çokça düşündüğüm attachment parenting meselesi var. Yani bu olay tabii ki sadece uyku ile sınırlı değil ama beni uyku kısmı ilgilendirdiği için uykuya kafa yoruyorum. Kimsenin seçtiği yolu eleştirmiyorum ama ben yapamam gibi geliyor. Ferber yöntemi kadar uzak ve uygulanamaz gibi görünmese de doğru da gelmiyor. Birlikte uyumak ne kadar zor birşey, küçük çapta denediğim için biliyorum, üstelik ne senin ne de bebeğin uyku kalitesini arttırıyor. Yoksa bebeğin kimseye bağımlı olmadan kendi özgüvenini edinmesinde sadece uyku düzeninin değil, yemek, oyun, sosyal ilişkilerdeki terbiyesinin öncelikli olduğuna inandığım için anne bebeği koynuna da alsa güvensiz yetişmeyeceği düşüncesindeyim. Kaldı ki ağlatmak, uykuya geçişi ağlayarak yapması ve ağlayarak kendi haline bırakılarak tekrar uyutulması çocukta daha derin yaralar açmaz mı? Bence yaralar, güvensizleştirir... Uzman değilim, sadece içgüdülerim böyle söylüyor. Çaresizlikten neler yapılmıyor? ben o döt kadar yatağa sığışıyorum, yeter ki birkaç saat daha uyusun diye, ya da doktor ilaç tavsiye edebiliyor. Ferber de belki çaresizlikten uygulanabilir ama bilinçli şekilde bu eğitimi vermek?? yok bu benim yapabileceğim bir yöntem değil.

Bu sayfalara kimbilir daha neler yazacağım? ne çarelere başvuracağım, göreceğiz:)
Ama şimdilik... bıçak kemiğe dayanana kadar... böyle...
Hala kolaylıkla ve keyifle ilk uykuya geçişinin verdiği cesaretle alternatif yöntemlere (birlikte uyumak, ferber...) yönelmeye direniyorum. Üstelik Arcanın geçmişinde deliksiz uykular uyuduğu 2 ay var!
Hala o günlere döneceğimizin umudunu taşıyorum. Bir pollyannacılık ki sorma:)

Next post: Özgürümün mimi - az sonra

10 yorum:

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

YELİZCİĞİM SENİ ÇOK İYİ ANLIYORUM.ALTURDA ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞIMDA NİL 8,5 AYLIKTI VE UYKULARI ÇOK DÜZENSİZDİ.BAZEN GECEDE 5 DEFA UYANIYORDU VE BEN İŞE 2 SAATLİK UYKUYLA GİDERDİM.BEN İŞE BAŞLADIĞIM 1 AY SONRA NİL'İN UYKUSU YÜZÜNDEN ZAMİRA İŞTEN AYRILMAYA KALKTI.OFFFFF NELER ÇEKMİŞTİK.YAŞADIKLARIN ÇOK NORMAL.DİŞTEN BAŞKA BİR SEBEP ARAMA YELİZCİĞİM.DÜZELECEK.SABRET 1-1,5 YAŞINA GELSİN HELE.NİL HALA GECELERİ MUTLAKA 1-2 DEFA UYANIYOR.VE BEN BİR DAHA KALKMAMAK İÇİN YANIMA ALIYORUM.PEK İYİ BİR YÖNTEM DEĞİL AMA UYKU GERÇEKTEN DE ÇOK TATLI.

Sadece anne.. dedi ki...

Yeliz selam, sana bir mail attım bu konu ile ilgili, umarım yardımcı olur.. Sevgiler

Mystic dedi ki...

Yelizcim, aynı sürece biz de girdik maalesef. Bizimki de Arca'dan 1,5 ay küçük. Bu bayramdan tatil falan anlamadık. Çok yorgun olmasına rağmen, gündüz neredeyse hiç uyumadı (aileler burda diyedir dedim); geceleri de 5-6 defa uyandı. Her uyanmasında ağladığı için, kendi kendine uykuya girsin yapamıyorum: bir kere emziriyorum; rüya öğününe rağmen. Geri kalanlarda da elini tutmaca, pışpış sırtını sıvazlamaca... Sabaha pestil oluyorum, kendime gelemiyorum.
Diştir diye ümit ediyorum ben de(ümit her ne demekse).
Umarım bebişlerimizin uyku kalitesi en kısa zamanda artar.
Sevgiler.

Yelish dedi ki...

Adas'cim

Gun icerisinde yeteri kadar yoruluyor mu ? Ilyas cok hareketli oldugu icin sanirim birazda pestili cikiyordu.Eger gym'e falan goturursem daha rahat uyuyor cunku.
Eve kaydirak aliyorum simdi .
Cocuklarin enerjisini bosaltmasi cok onemli.Kis geliyor malum , parklara da cikamiyciiz

Biz mesela Ilyas emeklerken saklambac oynardik deli gibi (gerci hala oynuyoruz )
Yani sadece bir fikir ...ne kadar faydasi olur bilemiyorum ama
bol hareket , ilik banyo , masaj ve cuppa yataak
Umarim distir ve o dis hic canini yakmaz minigin ,hemencik cikar !!


Ne olurdu sanki konusup soyleyebilseler di mi;anneodam cok sicak , anne uykum kacti , anne susadim...ah bi konussalar !

Bende istahsizlikla debellesiyorum deli gibi ...Aslinda eskiye gore baya iyi ama inat ettim kasikla pesinde gezen annelerden olmayacagim , yeminim var ( bak buyuk konustum gene - ayvayi yedik !!! )

Sevgiler

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

ben sana müjdeyi(!) vereyim, arca seni prop yapmış. ya da babasını ya da beni farketmez.. hatırlarsan alaçatıdan dönerken arca arkada mızırdanmış ama uyuyamamıştı. elini tutup yüzünü okşayınca şakkadak uyumuştu. tuna da öyledir, mutlaka elleyecek, okşanacak... kendince güvenli bir uyuma yolu bulmuş.

yeliz dedi ki...

Zühre ablacım, ben de diş olmasını ümit ediyorum ama sanırım bizim durum biraz farklılaşmaya başladı, bakalım hayırlısı

Seçilcim,
mailini aldım, sonsuz teşekkürler, hatta sabah Arcayla izledik:) çözüm önerisi güzel denemeyi düşünüyorum
sevgiler

sevgili Mystic,
bir çözüm bulmuş olabilirim, henüz denemedim sadece çok mantıklı geldi, sonuçları paylaşacağım.

Canıms Adaş,
Bakıcı ile günü geçirdiği için bazen bu yorgunluk olayı benim de aklıma geliyor ama 10 gün birlikteydi, her türlü aktiviteyi yaptık, sanırım sebep bu değil. ah konuşsalar herşey daha iyi olacak, ya da belki daha fena sorunlar çıkacak??

Hain kadın Hülya!!
bu prop meselesini sen soktun aklıma zati!! üzerinde çalışacağım, bakalım zaman ne gösterecek. umarım çözülür

sevgiler

yeliz dedi ki...

Zühre ablacım, ben de diş olmasını ümit ediyorum ama sanırım bizim durum biraz farklılaşmaya başladı, bakalım hayırlısı

Seçilcim,
mailini aldım, sonsuz teşekkürler, hatta sabah Arcayla izledik:) çözüm önerisi güzel denemeyi düşünüyorum
sevgiler

sevgili Mystic,
bir çözüm bulmuş olabilirim, henüz denemedim sadece çok mantıklı geldi, sonuçları paylaşacağım.

Canıms Adaş,
Bakıcı ile günü geçirdiği için bazen bu yorgunluk olayı benim de aklıma geliyor ama 10 gün birlikteydi, her türlü aktiviteyi yaptık, sanırım sebep bu değil. ah konuşsalar herşey daha iyi olacak, ya da belki daha fena sorunlar çıkacak??

Hain kadın Hülya!!
bu prop meselesini sen soktun aklıma zati!! üzerinde çalışacağım, bakalım zaman ne gösterecek. umarım çözülür

sevgiler

k.i.s.d. dedi ki...

Of be Yelizim yarama tuz basmanın zamanı mıydı? Aynı durumdayım, deli gibi yormama, iyice doyurmasa vs vs rağmen sık sık uyanıyor ve artık her uyandığında anneee memmmm diye ağlayıp emzirmeden uyumuyor. Prop prop geziyorum ortalıkta :)
Ben evdeyim,dayanabiliyorum ama çalışsam dayanamazdım. acil çözüm diliyorum her zamanki gibi elimden bişey gelmeyerek.

gunebakan dedi ki...

yelizcim büyük kuzum 8-9 ay civarında yaklaşık 1.5 ay süren bir zombi dönemi yaşattı bize. hiç unutmuyorum bir gün eşim seyahatte. dayanamayıp yatağa aldım, ertesi gün işe gideceğim uykum var. yine de uyumadı. yatak başına tutunup ayağa kalkmaya falan çalıştı. o dönemde şşşşt dememden çok korkardı. o kadar sinir oldum ki ona geceyarısı şşşşt diye bağırdım ayağa kalkmaya çalışınca. kuzum da ağlamaya başladı. sonra sinirim geçmedi, götürdüm salona koydum, ışıkları açtım, madem uyumuyorsun otur burada dedim. annem bendeydi, geldi hayretler içinde ne yapıyorsun 9 aylık çocuk var karşında diyerek. ama 1 ay boyunca uykusuzluk çekmiş artık zıvanadan çıkmıştım. sonra bunları bebeğime nasıl yapabildim diye ağladım günlerce. uykusuzluk çok beter bişey. insanı insanlıktan çıkarıyor. biz de diş mi dedik, ot mu dedik, bok mu dedik. bulamadık çaresini. ne oldu da geçti dersen valla hatırlamıyorum. bir dönemdi geldi geçti. ilk dişi 12. ayda çıktı. bazı yazılarda o dönemde etrafı ile aşırı ilgili olan, yürümeye hazırlık çalışmalarına başlayan bebeklerde olabilir diye okumuştum. belki ondandı. ama bu da bir dönem ve geçecek. biz eşimle gece vardiya yapmıştık. geceyi 2ye bölmüştük. bir yarısında o, diğer yarısında ben ilgileniyordum. hoş, onun vardiyasında yan odadan ağlama seslerini duyduğum için uyuymaıyordum ben yine.siz de öyle yapın, ilkerle bölüşün geceyi. hiç olmazsa biraz uyumak adına...

meltem dedi ki...

Merhaba Yeliz,

Yalniz degilsin, degiliz. Idilcim de( Arca ile aralari birkac gun sanirim) ayni durumda. Geceleri defalarca uyaniyor. yatagin icinde oturup bagiriyor. Gidip yaninda biz burdayiz, uyu diyoruz, emzik veriyoruz. Bazen hemen daliyor bazen de saatler suruyor uyumasi, aglasin diye birakinca ters tepebiliyor uykusu iyice aciliyor. Benim derdim ne yaparsam yapayim dogru seyi yaptigimdan emin olamiyorum.Bu nedenle gerginim. Aglatmali mi ya bir yeri aciyorsa, ya oyleyse ya boyleyse diye icim icimi kemiriyor. Bu arada biz de distir diye dua ediyoruz. Ust disler cikmadi gitti.
Tum bebisler guzel guzel uyusun, uykusuz gunler geride kalsin, sevgiler
Meltem