28 Ekim 2009 Çarşamba

biraz nostalji

Kuzunun annesi sayesinde üye olduğum İzmirli anneler grubu bu ara pek komik göndermelere sahne oluyor. Haftaya 80 ler partisi düzenliyorlar ve inanılmaz bir geyik dönüyor ortamda. Neler giyerdik, napardık, saçlar nasıldı?
Ben 80 lerde çocuktum ama ablamla (74 lü) kuzen Zühre (72 li) teenager'dılar ve onlara yetişmek için olduğumdan büyük görünme ve davranma çabası top yapmış durumdaydı. Bugün annelerin yaptığı muhabbetlerin çoğunu çok net hatırlıyorum.

O korkunç füzolar... Annemde her rengi vardı artı, modası geçmiş olmasına rağmen uzun süre evde giymeye devam etti. Hatta ceketle takım olarak satılanları vardı. Ofise öyle gittiğimi hayal edemiyorum:)
Sonra vatkalar... Annem 80 lerin geri dönmüş ve vatkaların yeniden moda olmasına öyle seviniyor ki anlamak mümkün değil. Bir de o vatkalar cırt cırtlıydı, her t-shirt'e her cekete uyardı. Allahım Allahım nasıl yıllardı onlar!!
Dar kotlardan bende de vardı, çocuktum ama modaya kıyısından yanaşıyordum. PAçalar illa ki kıvrılır, altına beyaz çorap ve spor ayakkabı veya espadril giyilirdi. Gençler kırmızı yüksek topuk. Saçlar krepe yapılır veya aslan başı tabir edilen önler kısa kırpılmış model uygulanırdı. Lady Di, rahmetli pek sevilir, özellikle annem yaşlarındakiler saç kestirdi mi illa bu model isterlerdi. Kocaman küpeler, mümkünse plastik, renk renk. Mini tayt üzerine tütüler:) veya balon etekler. Bundan bende de vardı. Ceketlerin kolları kıvrılacak, içindeki gömlekle birlikte, ayrıca kravat bile taklılabilirdi, ve de kovboy boyunluğu. Ceket yakalarına metal rozetler, madalyalar pek modaydı. Bele kocaman kemer ve bluzlar kazaklar illa ki yarasa kol. Gri yarasa kollu kazağı önce ablam giymişti, küçülünce de ben. Ne güzel zamanlardı kıyafetler eskimez mutlaka küçüğe verilirdi. Zührenin kıyafetleri ablama ablamınkiler bana. Bazı sevdiğim kıyafetleri küçülsün de ben giyeyim diye heyecanla beklerdim. Bunu ablamın ufaklık Duru'ya anlattığımda "aa yazık sana yeni bişey almazlar mıydı", dedi. Yeni nesile öyle uzak ki bu paylaşımlar. Oysa bizler hala o paylaşım kültürünün etkisindeyiz. Ben mesela hamile kıyafetlerimin %90 ını sağdan soldan toplamıştım, İlkerin kardeşi bebek olayına girer diye de hepsini annesine vermiştim. Şansımıza Gülnur teyzemizin gelini hamile ve Arca ile aynı zamanlarda doğum yapacak, bedenler de uyuyor oh ne ala, hepsini ona verdik. Geçen günkü ziyaretimizde giymiş nasıl hoşumuza gitti. Artık ondan da diğer kuzenlere gezer ciciler.
Demem o ki, 80 ler sadece kötünün kötüsü kıyafetler değildi, farklı bir atmosferdi, çocuktum ama hala o yıllar aklıma geldikçe gülümsüyorum.

6 yorum:

kuzunun annesi dedi ki...

Bence cok eglenceli olacak o partiler . Bebekler küçük olmasa gidesimde var hani eglencesine.
Bu arada annemde de vardı o füzodan , saks mavisi, bugün annemle geyiğini yaptık . Çok komikti yaa:))

ruhdagı dedi ki...

:) Annemin vatkalı ceketi vardi sonraları vatkalarını söküp ben giymiştim. Kravat takma hastalığı bende de vardı!

Ben asıl annemin 77 senesinde evlenirken babaannemin hediye olarak anneme aldığı kadife etek ceket takımının ceketini giyerdim ki bu ceket taş gibiydi uzun yıllarda giymiştim. Herkes hasta olurdu nerden aldın diye:)
Fakat annem deprem sonrası hazırladığı kolilerden birine koymuş çok içim yanmıştı. Şimdilerde öyle bir ceketi vintage mağazalarından bir sürü para verip alman gerekir!

Çok güzel yosun yeşili kadife bir ceketti. Göreniniz var mı acaba???

zuhre dedi ki...

o füzolardan ben de de vardı. Fıstık yeşili füzonun üstü siyah -fıstık yeşili enlemesine çizgili ve yarasa kollu kazak. O zaman da sevmezdim füzoları. O takım dışında hiç füzom olmadı başka.İğrenç bişey gerçekten. En hakikisinden erkek kaçıran tasarım.Vatkalara gelince bir de şunu hatırlarım ama sakın teyzeme söyleme :))) Akhisar'a gittiğimiz bir zamanda teyzem cırt cırtlı vatalarını İzmir'de unutmuştu. O zaman orkitler de şimdiki gibi incecik değil.Çocuk bezinden bile kalındı:))Hmen bir orkit alındı, bir tane sağ kola bir tane de sol kola yerleştirildi. Çünkü vatkasız dışarı çıkmak bile düşünülemezdi. Gerçekten çok komik ama bir o kadar güzel ve naif yıllardı 80 ler. Selam olsun o günlere..

cenebaz dedi ki...

Oy,oy,oy. Bak beni şimdi nerelere götürdün. 62 doğumlu biri olarak 80'ler tam gençlik yıllrımdı. Vatka taktık, yarasa kol da giydik. Hatta Tiffany-Tomato'dan aldığım yarasa kollu eliselere o kalın kemerlerden takardım. Saçlar kısa ve mutlaka biyoformlu, arkada kuyruk.Bi de öne sarı perçem. Yani şahdık şahaz olduk durumları. ama güzel günlerdi be...

yeliz dedi ki...

:)) kuzucum füzosuz anne yoktu herhalde:)

Ruhdağım, ben de babamın bi ceketini giyerdim, çok soran olurdu.

züzeciim o takımı hatırlıyorum:) ama çok yakışırdı sana. orkid meselesini ilk duydum valla anneme şantaj yapabilirim:)

sevgili çenebaz hakketen güzel günlerdi:)

laleninbahcesi dedi ki...

i6yiki 80 lerde iki hamilelik yaşamışım da iki yılını öyle atlatmışım :))), felaketti. Moda dünyası , moda dünyası olalı böyle zulüm görmemişti :)). Hele o vatkalar korkunç ötesiydi. Yav benim seyyar vatkalarım vardı, kazaktan kazağa taşıdığım.

Arca3nın tırnağına öyle üzüldüm ki, o postu atladım o nedenle. Çook geçmiş olsun ona. Öptü Lale teyze o parmağın ucundan.